IniciActualitat › L’ACM presenta l'acord de mobilitat s...

L’ACM presenta l'acord de mobilitat sostenible que posa a l'abast dels ens locals vehicles elèctrics i amb baixes emissions

06 març de 2018

L'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) ha presentat aquest dimarts a Mollerussa l'acord marc de mobilitat sostenible que ofereix als ens locals a través de l'adquisició agregada de la Central de Compres del món local. Aquest acord marc, que està en vigència des del mes de gener, ofereix més d'una vintena de vehicles sostenibles i de baixes emissions als ens locals.

Segons el secretari general de l'ACM, Marc Pifarré, "prové de l'antiga experiència de compra agregada de vehicles per fer un salt important i incorporar vehicles amb un component mediambiental molt important". Així, s'amplia l'oferta amb una vintena de vehicles, molts d'ells elèctrics i híbrids, i s'incorporen les motocicletes (preferentment elèctriques) i la bicicleta elèctrica. També poden adquirir punts de rècarrega semi-ràpida i l'estudi tècnic per fer la instal·lació. "Acompanyem els ens locals cap a un canvi de model més sostenible de la mobilitat", destaca Pifarré que afirma que també es facilita la introducció del vehicle elèctric: "A través del contracte de subministrament elèctric tenen accés a la potència que necessiten i, amb un altre acord, disposen de la instal·lació del punt de càrrega i del vehicle". Per la seva part, la vicepresidenta de l'ACM i alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, ha destacat que "abans de qualsevol licitació es fan consultes per trobar punts en comú amb els ens locals, siguin de la mida que siguin per donar resposta a totes les demandes del territori".

L'acord marc de mobilitat sostenible contempla vehicles que cobreixen totes les necessitats dels ens locals, des de furgonetes adaptades a transportes de persones amb discapacitat fins a vehicles de brigada o urbans. Els ens locals poden adquirir el vehicle i adaptar-lo a les seves necessitats amb diferents complements.

Aquest acord marc és un dels 11 productes i serveis que s'ofereixen als ens locals a través de la Central de Compres de l 'ACM. També s'ofereix: electricitat, gas natural, paper d'oficina, equips d'impressió, maquinària tècnica, aparells informàtica, assegurances, manteniment d'ascensors, equips desfibril·ladors (DEA) i servei de vídeoactes i transmissió de plens.

 

Sessions per acostar la nova Llei de Contractes

El Consell Comarcal del Pla d'Urgell també ha acollit durant tot el matí una jornada organitzada per explicar les novetats de la Llei de Contractes tècnics locals i també per fer difusió dels deferents acords marc de la Central de Compres del món local.

La vicepresidenta de l'ACM i alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, ha afirmat que la Llei de Contractes "és un punt de preocupació i l'ACM es posa al servei dels municipis per fer que estiguin al dia de les normatives que ens afecten". Per la seva part, el president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Joan Trull, ha destacat que "estem satisfets de col·laborar amb l'ACM perquè això també és donar servei als municipis". Durant la tarda, hi haurà una sessió específica adreçada a electes locals del Pla d'Urgell. L'ACM està realitzant sessions a tots els consells comarcals catalans.

Aquest dijous 9 de març entrarà en vigor la nova Llei de Contractes del Sector Públic que suposarà l’aplicació de nous procediments pel que fa a la contractació local. L’objectiu de les jornades és conèixer les novetats, transmetre la metodologia d’elaboració de plecs de prescripcions tècniques, fomentar el coneixement de la contractació socialment responsable.

 

Un 82% dels ajuntaments catalans es beneficia de la Central de Compres del món local

Aquesta és la sisena edició de les sessions que l’ACM du a terme pel territori català per explicar els avantatges de la Central de compres del món local. Actualment ofereix 11 productes a més d’un miler d’ens de tot Catalunya. Pel que fa als ajuntaments, 775 compren algun producte o servei.

Els ens que compren algun producte o servei a través de la Central de compres del món local s’asseguren que compleixen amb la Llei de Contractes. Per tant, aconsegueixen la màxima seguretat jurídica. També aconsegueixen un estalvi de procediments. De mitjana tarden 26 dies des que contracten el servei fins a disposar-ne. L’estalvi econòmic també es considerable, doncs de mitjana aconsegueixen uns estalvis d’un 10% de les tarifes normals, arribant al 40% en el manteniment d’ascensors.

L’objectiu principal de la Central de compres és que els municipis més petits es puguin beneficiar de les condicions que aconsegueixen els més grans. Així mateix, sempre es busca afavorir l’economia local amb l’accés de pimes a lots territorials.

 

Ajuntaments que compren a la zona de Lleida

Actualment, a la comarca del Pla d'Urgell hi ha 19 ens que compren algun producte o servei de la Central de compres. D’aquests, 16 són ajuntaments.

A Les Garrigues 26 ens adquireixen productes o serveis, dels quals 23 són ajuntaments. L'Albagès i L'Espluga Calba, amb tres, són els municipis que més ho fan.

A la Segarra els municipis de Cervera, Talavera i Torà amb tres productes o serveis són els que més adquireixen a la Central de Compres. En total, 20 ens compren i 18 són ajuntaments.

A la comarca de l'Urgell, un total de 28 ens adquireixen algun producte o servei. D'ells 18 són ajuntaments. Vallbona de les Monges i Vilagrassa n'adquireixen tres.

A la Noguera, un total de 30 ens compren a la Central de Compres. I 26 són ajuntaments, dels quals Bellmunt d'Urgell i Ivars de Noguera són els que adquireixen més productes i serveis, amb un total de tres.

Finalment, a la comarca del Segrià hi ha 33 ens que compren a la Central de Compres amb un total de 26 ajuntaments. Alfarràs, Alpicat i Aspa, amb tres, són els més compradors.