IniciActualitat › L’ACM es reuneix amb la Consellera de Pres...

L’ACM es reuneix amb la Consellera de Presidència, Elsa Artadi, per modificar la reforma local de la LRSAL

27 juliol de 2018

L’ACM ha mantingut aquest divendres una trobada amb la Consellera de Presidència de la Generalitat, Elsa Artadi. La reunió s’ha fet també amb la presència de representants de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).

Un dels temes que s’ha abordat ha estat la modificació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) que va impulsar el Govern del PP el 2013 i que lamina l’autonomia dels ajuntaments. Precisament, la Consellera Artadi va plantejar aquesta qüestió a la ministra d’Administracions Públiques, Meritxell Batet, en la trobada que van fer dijous a Madrid.

Saldoni ha recordat que el 2015, en una iniciativa conjunta amb la FMC, van aconseguir que tots els grups parlamentaris, excepte PP i C’s, es comprometessin a suprimir la reforma local si es presentava l’ocasió. Saldoni també ha recordat que “els ajuntaments estem generant superàvit, però no podem decidir on destinar-lo, ni revertir-lo en benefici d’una millor qualitat de vida dels nostres ciutadans” i ha afegit que “som l’administració que millor gestiona els recursos, l’administració més propera i que primer atén les necessitats, però, al mateix temps, la més controlada i la que rep menys confiança del govern estatal”.

L’ACM, aprofitant el canvi de govern espanyol, ja va remetre una carta al nou president, Pedro Sánchez, demanant la derogació de la LRSAL i modificant la llei de sostenibilitat financera. L’entitat municipalista espera que es desencalli el tema en la comissió bilateral Generalitat-Estat, que tindrà lloc el proper dimecres 1 d’agost.

La trobada amb la Consellera Artadi ha estat molt profitosa i també ha servit per parlar del Consell de Governs Locals de Catalunya perquè, segons Saldoni “ha de ser una eina perquè els ajuntaments catalans tinguin veritable poder d’incidència en tots els temes que els afecten, essent un òrgan d’iniciatives”.

També s’ha parlat dels futurs plans d’inversió local, que convocarà la Generalitat. Un anunci que ja va fer la directora general d’Administració Local, Rosa Vestit, en el marc de la 2a Convenció del Petit Municipi de l’ACM, el passat 29 de juny. L’objectiu és que estiguin adaptats a les necessitats dels municipis, tenint en compte les característiques diferenciades de cada un d’ells, perquè serveixin per millorar els serveis i la qualitat de vida, sobretot, als pobles mitjans i petits.

A la trobada també s’ha parlat del Consell de Governs Locals, la renda garantida de ciutadania o el finaçament local i hi ha pres part també el secretari general de l’ACM, Marc Pifarré, el president de la FMC, Xavier Amor, el secretari general de la FMC, Ignasi Soto, la directora general d’Administració Local, Rosa Vestit, i el Secretari d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, Miquel Àngel Escobar.