IniciActualitat › Buch: “L’Estat ataca els més vulnerable...

Buch: “L’Estat ataca els més vulnerables en la seva creuada contra el poble català”

20 març de 2017

El president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, Miquel Buch, ha criticat el tarannà roí del govern espanyol, després d’haver comunicat a la Conselleria d’Habitatge de la Generalitat que considerava que 10 dels 18 articles de la segona llei antidesnonament podrien ser inconstitucionals.

El també alcalde de Premià de Mar ha fet aquestes declaracions a l’Agència Catalana de Notícies (ACN) on també ha explicat que “és molt lamentable que l'Estat persegueixi  als més vulnerables en el que considera una creuada contra el poble de Catalunya”. Buch ha recordat la participació intensa de l'ACM i de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) en l'elaboració de la llei 4/2016, aprovada el passat mes de desembre per unanimitat al Parlament i que esquivava els punts de la Llei 14/2015, que va suspendre el Tribunal Constitucional (TC) a instàncies del govern espanyol. Buch ha recordat també que “en el moment que l'Estat vol recórrer una llei que ha estat aprovada per unanimitat del Parlament de Catalunya, PP inclòs, demostra que viu, no només desconnectat dels problemes que realment preocupen els catalans, sinó en contra de les necessitats reals del país”.

El president de l’ACM, Miquel Buch ha subratllat que l'ACM seguirà fent costat al Govern per continuar treballant per aquestes famílies les quals, en un moment donat, es queden sense habitatge i resten en una situació de vulnerabilitat.

Amb l'enviament de la comunicació a la Generalitat, el govern de l'Estat obre un procés de negociació –pas previ per recórrer la llei a l'alt tribunal-, perquè considera que l'actual normativa podria incórrer també en inconstitucionalitat. 

La nova llei 4/2016 modificava continguts en els àmbits de la mediació, lloguer social i cessió temporal d'us i preveia una partida de 14 MEUR per expropiar l'ús d'uns 2.000 habitatges arreu de Catalunya. Estableix també la creació de la Comissió d'Habitatge i Assistència per a Situacions d'Emergència Social, amb l'objectiu de coordinar l'actuació de les administracions per establir mecanismes de solució de conflictes i l'aplicació de mesures d'acció protectora establertes per la norma. Un altre fet rellevant és que la normativa triplicava el nombre de municipis involucrats respecte la primera normativa, passants de 72 a 234. Aquest increment es devia, en bona part, a la implicació de l'ACM i la FMC. “Vam treballar-hi intensament amb el Govern perquè les famílies el primer que fan és trucar a la porta de l'ajuntament”, ha conclòs Miquel Buch.