IniciActualitat › El conseller Rull es compromet a tenir un tr...

El conseller Rull es compromet a tenir un tracte concret i singular amb els petits municipis en l’elaboració de la llei del territori

16 juny de 2017

Un centenar d’alcaldes i alcaldesses de petits municipis de tot Catalunya s’han aplegat aquest matí a Tavèrnoles per participar en la primera Convenció del Petit Municipi, organitzada per l’Associació Catalana de Municipis i Comarques. Una trobada on el món local ha demanat simplificar la burocràcia de lleis que els afecten i que s’aportin solucions per frenar el despoblament.

La Convenció del Petit Municipi ha comptat amb la presència del Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull, i el president de l’ACM, Miquel Buch, qui han fet un col·loqui sobre temes relacionats amb la nova Llei de territori.

En aquest sentit, després d’escoltar les diferents problemàtiques que han expressat els alcaldes i alcaldesses a la Convenció, el conseller de Territori i Sostenbilitat s’ha compromès a tractar de manera singular i concreta l’afectació que la futura Llei de territori tindrà per als municipis petits. Un tracte que es concretarà en una jornada dedicada a tractar el la llei i la seva afectació als petits municipis.  “Estem plantejant una nova Llei de Territori que respongui a la realitat de Catalunya i a la diversitat del món local. Ha de ser una llei amb el màxim consens dels petits municipis. No ens podem equivocar”.  En aquest sentit, ha reconegut que el Govern català ha de dur a terme polítiques per evitar el despoblament. “Hem d’evitar que hi hagi un país de dues velocitats”, ha explicat.

Per la seva banda, el president de l’ACM, Miquel Buch, ha recordat que “després de recórrer el territori, hem detectat que els alcaldes i alcaldesses ens transmeten la preocupació pel possible despoblament i per les lleis que els afecten, moltes vegades massa complicades i restrictives.

L’alcalde de Tavèrnoles, Carles Banús, ha destacat que el petit municipi té moltes dificultats per poder oferir tots els serveis que la ciutadania necessita. En aquest sentit, ha assegurat que en moltes ocasions, han de ser els mateixos alcaldes i alcaldesses de petits municipis que sols han de donar resposta a problemàtiques que afecten al municipi.

La jornada ha servit també per presentar l’estudi personalitzat per a cada petit municipi realitzat per la Fundació Pi Sunyer. Així mateix, s’ha tractat l’encaix del petit municipi en el futur del món local català amb la participació del secretari d’Administracions Locals, Joaquim Ferrer, i finalment s’ha tractat la connectivitat del petit municipi a càrrec del secretari de telecomunicacions, Jordi Puigneró.

Finalment, la sessió ha servit perquè des de l’ACM es poses en valor la importància dels municipis petits a l’entitat municipalista de Catalunya. En aquest sentit, s’han explicat els diferents serveis que s’ofereixen als ens locals. Serveis de formació, serveis jurídics i els serveis que ofereix la central de compres del món local.