IniciActualitat › El Fòrum comarcal finalitza les visites als...

El Fòrum comarcal finalitza les visites als consells comarcals per parlar del seu futur

27 juliol de 2017

El Fòrum Comarcal, organisme depenent de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) ha dut a terme  una ronda de visites a diferents punts del país amb la voluntat de reunir-se amb tots els consells comarcals. Aquestes trobades, encapçalades pel president del Fòrum, Jordi Xargay, han servit per escoltar de primera mà i in situ les problemàtiques que han d’afrontar els diferents ens comarcals en el seu dia a dia i intentar-hi aportar solucions, bé a través dels serveis propis de l’ACM o bé fent d’enllaç entre el Govern de la Generalitat i els ens locals. 
 
A totes les trobades s’ha posat en comú els problemes de present i les inquietuds de futur, i també s'ha fet sentir la veu dels Consells Comarcals dins el procés de definició del món local que està obert a Catalunya. “És vital trepitjar el territori per copsar quines són les problemàtiques reals que pateixen els consells comarcal. Sense la gran tasca que fan, molts municipis de Catalunya, sobretot els més petits, no disposarien de serveis bàsics per a la ciutadania” ha explicat el president del Fòrum Comarcal i president del Consell Comarcal del Pla de l’Estany.
 
“Quan parlem sobre la reforma del món local català tenim la sensació que els consells comarcals som l’ase dels cops” ha etzibat Xargay. En aquest sentit, s’ha mostrat partidari de reivindicar la tasca dels consells “perquè no estem sobredimensionats, ans al contrari, hem de fer veritables equilibris per poder prestar serveis que no són competència nostra i que no se’ns dóna el finançament necessari”. 
 
En el terreny del present han sorgit diverses preocupacions com la gestió dels menjadors i del transport escolar, la gestió de les depuradores, les accions de Promoció Econòmica i els Plans d’Ocupació, la gestió de l’aigua o dels residus, entre d’altres. A banda, es va posar de relleu la voluntat de comunicar millor la tasca que desenvolupen els ens comarcals per tal d’eliminar alguns prejudicis.

Així mateix, en l’horitzó de futur dels Consells Comarcals s'ha posat sobre la taula la necessitat de marcar clarament quines són les competències que han d’assumir els Consells Comarcals i que aquestes vagin acompanyades del finançament necessari. També es va debatre sobre quina estructura política hauran de tenir els Consells Comarcals. En qualsevol cas els presidents demanen que els municipis petits no perdin pes a l’hora de decidir les polítiques comarcals, donant una discriminació positiva cap a ells o bé donant un sentit vinculant als Consells d’Alcaldes. 

El Fòrum Comarcal de l’ACM està format pels 42 consells comarcals de Catalunya. L’ACM compta amb més de 1.000 ens locals associats, entre d’altres el 100% dels consells comarcals de Catalunya, les 4 diputacions i el 98% dels ajuntaments del país. A tots ells se’ls ofereixen serveis d’assessorament jurídic, formació especialitzada per a tècnics i electes i accés a la central de compres de l’entitat.

Trobada amb presidents dels consells comarcals de Lleida

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trobada amb presidents dels consells comarcals de Camp de Tarragona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trobada amb presidents dels consells comarcals deTerres de l'Ebre

 

 

 

 

 

 

 

 

Trobada amb presidents dels consells comarcals del Pirineu

 

 

 

 

 

 

 

 

Trobada amb presidents dels consells comarcals del Penedès

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trobada amb presidents dels consells comarcals del Barcelonès