IniciActualitat › Els alcaldes aposten per una major proximita...

Els alcaldes aposten per una major proximitat amb la universitat

01 desembre de 2017

El passat dijous 30 de noevmbre va tenir lloc la presentació del cicle de diàlegs “Alcaldes i Universitat”, promogut per la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la plataforma transmèdia Alcaldes.eu.

El cicle, que implicarà deu sessions que es duran a terme al llarg del primer semestre de 2018, té l’objectiu d’apropar el món de la gestió política municipal a la universitat i així “transcendir l’àmbit acadèmic”, segons ha comentat Miquel Salvador, degà de la Facultat. En darrer terme, es tracta que el públic assistent -entre ells, estudiants de Ciències Polítiques i Comunicació- tinguin un coneixement de la realitat que complementi les teories i models que estudien a l’aula.

La sessió va comptar amb la presència d’Isidre Sierra, alcalde de Sant Climent de Llobregat i membre del Comitè Executiu de l’Associació Catalana de Municipis. Amb ell, com serà en les futures sessions, es va seguir la mecànica de diàleg (i no de ponència) que es donava per la interacció amb el periodista Eduard Berraondo. “Volem fomentar la interacció i no pas els monòlegs”, va avisar Salvador amb antelació. Posteriorment, el públic també va poder preguntar lliurement i el degà va posar un contrapunt acadèmic assenyalant els punts amb valor lectiu de les paraules de l’alcalde. 

La figura humana

El propòsit dels diàlegs “Alcaldes i Universitat” és el d’oferir una vessant més humana i personal a la figura del servidor públic, de manera que temes com “per què i quan va decidir presentar-se com a alcalde?” o “quina ha estat la seva relació amb la funció pública dins del seu ajuntament” van sortir durant la sessió. Sierra va poder explicar que si va voler entrar en política és perquè, davant la inacció de l’anterior consistori, les escoles del municipi s’havien quedat petites i els seus fills havien de fer classe als lavabos.

També es va tractar la importància de no eternitzar-se en els càrrecs, tot i que Sierra -que és economista- va parlar de la dificultat de tornar a la carrera professional prèvia, un cop s’arriba al final del projecte polític. En aquest sentit, també va fer la distinció entre els municipis grans i petits de Catalunya, ja que, en aquests darrers, “és molt més difícil que l’alcalde o alcaldessa compti amb personal de suport en qui delegar-hi funcions” i, fins i tot, “hi ha dificultats en què es presentin persones a les llistes electorals”.

El cicle “Alcaldes i Universitat” seguirà amb sessions els dies 15 i 30 de gener (de 11 a 13h) i 12 i 27 de febrer. Totes elles seran obertes al públic, gratuïtes i celebrades en aules a concretar dins del Campus de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra.