IniciActualitat › Generalitat, món local i entitats reclamen ...

Generalitat, món local i entitats reclamen accions immediates per acollir persones refugiades

20 abril de 2017
El vicepresident de l'ACM i president de la Comissió de Benestar Social, David Saldoni, ha participat aquesta tarda al Plenari del Comitè per a l'acollida de les persones refugiades que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat.  
 
El Govern de Catalunya, les associacions municipalistes, l’ajuntament de Barcelona, les diputacions i les entitats socials han valorat com a satisfactori el grau de desplegament del Programa Català de Refugi i s’han compromès a desplegar-lo conjuntament  Aquest és el principal resultat de la tercera reunió que aquesta tarda ha mantingut al Palau de la Generalitat el Comitè d’Acollida per a les Persones Refugiades. Hi ha assistit el president de la Comissió de Benestar Social de l’ACM, David Saldoni, qui ha destacat que els ajuntaments tenen un paper clau en l’acollida de refugiats. 
 
La trobada ha servit per actualitzar els principals indicadors del Programa Català de Refugi des de la seva presentació el passat mes de gener. Així, actualment s’han inscrit com a mentors 2.700 persones dels quals ja s’han entrevistat 850 i 332 han començat la seva formació. A partir del 24 d’abril i fins el maig es posaran en marxa 57 nous cursos per formar al voltant de 1.400 nous mentors. Només restarà pendent les persones que s’hagin inscrit individualment a la regió metropolitana i a Barcelona ciutat, que rebran la formació entre finals d’aquest any i principi del següent.
 
El Comitè d’Acollida per a les Persones Refugiades també ha constatat com aquest intens desplegament del Programa Català de Refugi no té correspondència amb l’actuació de l’Estat, que en 19 mesos l’Estat només ha acomplert el 8% del seu compromís d’acollida i li queden 5 mesos per acomplir el 92% restant.
 
El Comitè ha estat presidit per la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, que ha denunciat una vegada més l’immobilisme de l’Estat en l’acollida de persones refugiades. La celebració del  Comitè coincideix amb l’esgotament del termini dels dos mesos que el Govern va donar a l’Estat perquè desbloquegés l’arribada a Catalunya de diferents persones refugiades amb especial situació de vulnerabilitat. La resposta ha estat nul·la, i és una mostra més de l’immobilisme del govern espanyol davant aquesta crisi humanitària. 
 
Per aquest motiu s’insisteix a proposar a l’Estat vies segures per a l’arribada de persones refugiades a través de diversos canals:
  • Documentant casos de persones vulnerables amb vincles a Catalunya.
  • Demanant prioritzar infants malalts i les seves famílies.
  • Proposant l’ús del visat de limitació territorial (article 27 de l’acord de Schengen) com a visat humanitari.
  • Establir corredors segurs com han fet Itàlia i França amb la comunitat de Sant’Egidio i està previst en dos països més.
  • Visats d’estudi per joves universitaris. 
  • Reforçant la cooperació conjunta de totes les institucions catalanes al Líban.

 

En paral·lel, el Govern i el Comitè per a l’Acollida de les persones refugiades es comprometen a treballar conjuntament en el desplegament de mesures addicionals per a l’acollida de persones refugiades. En aquesta línia s’han definit tres eixos d’actuació:

  • Desplegant accions per a l’acollida de persones vulnerables per a qui el programa estatal ha quedat curt.
  • Desplegant el Programa Català de Refugi, amb els Ajuntaments, les entitats, les pròpies persones refugiades i la ciutadania, amb l’objectiu d’assolir la seva plena autonomia personal. Catalunya és l’únic territori de l’Estat que ha anunciat un programa propi de refugi.
  • Garantint que, finalitzades aquestes actuacions, la totalitat de les persones refugiades tindrà accés a les mateixes polítiques socials que el conjunt de la ciutadania que els garanteixin els mínims d’una vida digna al nostre país.