IniciActualitat › Els Petits Municipis de l’ACM es reuneixen...

Els Petits Municipis de l’ACM es reuneixen amb el director general d’Urbanisme per millorar l’avantprojecte de llei de territori

20 juliol de 2017

Aquest dimecres al vespre la comissió de Petits Municipis de l’ACM s’ha reunit amb el director general d’urbanisme, Agustí Serra, per tal d’aportar les seves millores a l’avantprojecte de llei de territori. Alcaldes i regidors, encapçalats pel president de la comissió i alcalde de Tavèrnoles Carles Banús, han demanat que la llei de territori deixi clara la seva aposta per l’equilibri territorial.
En aquest sentit, es va sol·licitar que es deixi enrere l’actual penalització urbanística que pateixen les zones més despoblades i amb menys densitat de població del país per tal que les persones que hi viuen puguin establir-s’hi amb garanties i amb la possibilitat de desenvolupar la seva activitat econòmica.

En la reunió d’ahir, Agustí Serra va explicar que la llei pretén fixar una normativa genèrica bàsica i que posteriorment, en les redaccions dels reglaments es desgranaran els detalls de la diversitat territorial.

Posada en comú de la visió sobre l’avantprojecte de llei de territori

La Comissió es va mostrar reticent al concepte de prestació patrimonial compensatòria per a noves activitats establertes en espais oberts. “És una taxa que pot penalitzar la implantació de persones al territori”, va afirmar Banús. Per això, va reblar que “hem sol·licitat que, si s’aprova, aquesta taxa reverteixi en el propi municipi i des del Departament s’han obert a incorporar-ho”. Paral·lelament, es van presentar els dubtes que tenen el Petits Municipis sobre les funcions i la necessitat de la creació de l’Agència de Protecció del Territori.

Des del departament es van acollir satisfactòriament les aportacions fetes des de la Comissió, mostrant una molt bona predisposició a millorar el text de tal manera que es reforci el reconeixement a la diversitat territorial que representen els petits municipis; així mateix es vol remarcar que un dels objectius d'aquesta llei de territori ha de ser també el d'evitar el despoblament rural i combatre el progressiu envelliment de la població d’aquestes zones. La nova legislació donarà els instruments per tal d’actuar adequadament a cada unitat de paisatge del país.

Valoració positiva de la trobada i acord per establir un contacte periòdic

Tan Carles Banús com Agustí Serra van fer una valoració positiva de la trobada i es van comprometre a seguir amb aquestes reunions de forma periòdica per vetllar el naixement de la llei, començar a definir els reglaments i garantir en qualsevol cas la diversitat municipal existent.

La reunió estava convocada arrel de la participació del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, a la Convenció del Petit Municipi. En aquest marc, el conseller va agafar el compromís de dedicar una reunió monogràfica sobre l’avantprojecte de llei amb la comissió de l’ACM. Així mateix, Josep Rull va exclamar que el text legislatiu havia de tenir el consens dels petits municipi per tal que tingués recorregut.