IniciActualitat › L'ACM fomenta mesures per promoure la r...

L'ACM fomenta mesures per promoure la reforma horària entre els ajuntaments i els partits polítics

12 abril de 2019

El passat 28 de març les entitats municipalistes, la Xarxa de Ciutats i Pobles per la Reforma Horària i el Departament de la Presidència van organitzar una jornada “Els municipis: motor dels canvis en la Reforma Horària” en la qual es va posar de relleu que els municipis vivim i coneixem la realitat. Per això, estem convençuts que el projecte de la Reforma Horària, que pretén compactar horaris laborals i avançar l’horari de descans, portarà una millora de la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes.

Durant la jornada es van exposar estratègies en els usos del temps de fora de Catalunya, així com experiències de pactes locals del temps que alguns municipis de Catalunya estan duent a terme (Aj. de Barcelona, Aj. Esplugues de Llobregat;  Aj. de Premià de Mar; Aj. de Molins de Rei; Aj. d’Argentona; Aj. de Prats del Lluçanès).

Durant la jornada el president de l’ACM, David Saldoni, va posar de manifest que la Reforma horària és una iniciativa ciutadana "i en garantirem el seu èxit si tots els agents que, d’una manera o altra, tenen responsabilitats en l’organització dels temps socials, ens hi impliquem”. “Des dels municipis vivim i coneixem la realitat, per això estem convençuts que el projecte portarà una millora de la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes”, va afegir.

L’Objectiu 2025 és el propòsit en què les institucions i organitzacions promotores del Pacte per a la Reforma Horària es comprometen a:

  1. Recuperar les dues hores de desfasament horari amb relació a la resta del món.
  2. Impulsar una nova cultura del temps a les organitzacions a favor de models més eficients i més flexibles per atendre les noves necessitats socials.
  3. Consolidar el factor temps com a nova mesura de llibertat, equitat i benestar.

Amb aquests objectius les entitats municipalistes, la Xarxa de Ciutats i Pobles per la Reforma Horària i el Departament de la Presidència varen acordar unes propostes de mesures per tal que els ens locals facin explícit el seu compromís amb el Pacte per a la Reforma Horària i també els partits polítics que es presenten a les municipals del mes de maig. Les podeu trobar en aquest document. Són aquestes:

- Impulsar i donar suport a la realització d'accions de sensibilització i divulgació adreçades a la ciutadania sobre els beneficis de la reforma horària

- Introduir l'àmbit dels usos del temps en els cartipassos municipals

- Promoure la posada en marxa de pactes locals del temps als municipis, com instruments impulsats i coordinats per les administracions locals qua han de facilitar que s'estableixin acords amb els diferents actors d'un territori

- Avançar en la flexibilització dels horaris d'entrada i sortida de la jornada laboral de les persones treballadores del món local

- Promoure l'àpat del dinar en horari saludable per a les persones treballadores del món local

- Fomentar l'avenç de l'hora de tancament dels equipaments i edificis públics i de l'horari de l'activitat pública

Localització