IniciActualitat › L’ACM ofereix la corresponsabilitat del m...

L’ACM ofereix la corresponsabilitat del món local en l'inici de la definició del nou Model Policial

16 setembre de 2022

 

El vicepresident de l'ACM i alcalde de Molins de Rei, Xavier Paz, ha comparegut aquest divendres 16 de setembre davant la Comissió d'Estudi sobre el Model Policial al Parlament de Catalunya per mostrar la visió municipalista envers la futura llei que ha de regular el model policial a Catalunya.

En la seva intervenció, Paz ha posat en relleu la voluntat de les entitats municipalistes de participar activament i des de l'inici en la redacció del projecte normatiu. Ha demanat corresponsabilitat i ha ofert la col·laboració del món local. "Hi ha una base de text on les entitats municipalistes no hem participat. Ens hauria agradat treballar-hi des de l'inici pel valor de proximitat que hi podem aportar els alcaldes i alcaldesses, els policies, els tècnics... Demanem plena corresponsabilitat des del principi al costat del Govern de la Generalitat i del Parlament de Catalunya. Sense el compromís dels ens locals, no es pot dissenyar un nou sistema".

En la seva intervenció, Paz ha fet referència a un seguit de consideracions prèvies a tenir en compte a l'hora d'abordar el debat sobre el Model Policial. En primer lloc, ha destacat el paper de proximitat i el valor de la policia local que "no només ha de ser reactiva, sinó que ha de treballar per afavorir la percepció de seguretat i feina de proximitat, prevenció i pedagogia". A més, ha afegit que "el debat de la seguretat no és exclusiu de les policies locals. Implica també un seguit de polítiques que han d'estar coordinades, ja que ajuden a aquesta percepció de seguretat. Per tant, no només hem d'abordar el paper de la policia". També, ha subratllat que "cal treballar per l'equitat del model de seguretat del país i, per tant, no ho hem d'abordar només des de l'òptica de l'àrea metropolitana o d'aquells ajuntaments que tenen cossos de policia local. Hem de tenir en compte els municipis que depenen de l'actuació dels Mossos d'Esquadra".

Paz ha exposat els resultats de l'enquesta que l'ACM va fer arribar als 217 municipis amb policia local. De l'enquesta es desprèn que la majoria de municipis veuen amb bons ulls avançar en el model integral de seguretat i policies. Entre els aspectes més positius, destaquen temes laborals i de recursos humans, motius territorials, les economies d'escala en la compra de recursos i material, i la possibilitat de disposar d'un sol comandament policial. Tot i això, alguns ajuntaments mostren la seva preocupació en relació a qui macaria les directrius d'execució de les policies locals.

També cal destacar que el 80% dels ajuntaments volen avançar cap a una mancomunació de serveis municipals per millorar el model policial sense tenir un model integral. Encara genera més consens la proposta de disposar d'òrgans de coordinació conjunta i la necessitat de disposar d'un únic conveni. A més, la majoria creu necessari que el nou model preservi l'autonomia local.

Paz ha finalitzat la seva intervenció destacant que "cal un debat profund al voltant del model policial al nostre país i un sistema integral que aprofiti les sinergies de policies locals i Mossos d'Esquadra. El marc jurídic actual està obsolet i no s'adapta a les actuacions dels diferents cossos policials i als reptes de la societat actual"

En representació de l'ACM, a la compareixença també hi ha assistit Joana Ortega, secretària general de l'ACM, i Rafael de Izaguirre, tècnic de l'entitat. La Comissió d'Estudi sobre el Model Policial té l'objectiu, entre d'altres, de revisar el model d'ordre públic i la possibilitat de fer-hi canvis. Està presidida per Dolors Sabaté (CUP) i la vicepresidència recau en Pau Morales (ERC).

Documentació sobre la compareixença. ENLLAÇ.