IniciActualitat › L'ACM participa en un viatge d'ele...

L'ACM participa en un viatge d'electes a Suïssa amb el Diplocat per conèixer projectes de repoblació i reequilibri territorial

23 novembre de 2021

La vicepresidenta de l'Àmbit d'Atenció a les Persones de l'ACM i alcaldessa de Maçanet de Cabrenys, Mercè Bosch, és aquests dies a Suïssa en un viatge d'estudi conjunt amb el grup de treball del món local de Diplocat. La delegació, formada per nou alcaldes i càrrecs electes, té la intenció de conèixer bones pràctiques al cantó de Valais per analitzar i conèixer de primera mà diversos projectes d'innovació i reequilibri territorial de la zona.

El viatge neix d’una iniciativa del grup de treball del món local de DIPLOCAT, del qual forma part l'ACM, i significa la represa dels programes d’intercanvi de l’entitat en format presencial. En l’organització i desenvolupament del programa hi col·labora la Delegació del Govern de Catalunya a Suïssa.

L'objectiu del viatge és crear vincles entre Catalunya i el Valais mitjançant l'intercanvi d'experiències i bones pràctiques en matèria de polítiques territorials i desenvolupament de zones amb baixa densitat de població. Els representants catalans tindran ocasió de conèixer els instruments que han posat en marxa les petites i mitjanes ciutats del Valais els darrers anys per tal que els seus ciutadans no en marxin o que fins i tot en vinguin de nous. La delegació catalana està especialment interessada en conèixer l'estratègia desplegada per connectar telemàticament les zones muntanyoses, més allunyades de l’activitat econòmica i despoblades, així com quines oportunitats econòmiques es generen més enllà del turisme, el desplegament de polítiques per promoure l’equilibri territorial i generar la repoblació de zones despoblades, i les qüestions relacinades amb les energies renovables i l'autoconsum.

Així, s'ha pogut conèixer una de les entitats sense ànim de lucre més reconegudes pel que fa a la gestió de projectes en l’àmbit del desenvolupament sostenible, com és la Fondation pour le développement durable des regions de montagne (FDDM). Aquesta entitat va ser creada el 1999 per l’Estat del Valais i el municipi de Sion per promoure el desenvolupament sostenible de les regions de muntanya i s’encarrega d’implementar projectes que posa a disposició dels municipis, les empreses i les escoles.

Des de dilluns i fins dimecres 24 de novembre, la delegació catalana ha estat instal·lada a Sion, on aquest dilluns van rebre una recepció oficial de l'alcalde de la ciutat, Philippe Varone. També van visitar el Campus Energypolis, un centre d'innovació per al futur de la regió de Valais, on van poder conèixer el sistema de fibra òptica Oiken, que ofereix solucions en wifi, internet i telefonia en zones de muntanya. Durant l'estada també estan visitant Saint-Martin i diverses inicitavies locals vinculades amb l'energia sostenible i l'aprofitament de l'aigua, així com el municipi de l'Hérens Aréna i els projectes d'atenció mèdica i atenció a infants o iniciatives de gstió del territori i del patrimoni local.

El territori català presenta densitats de població molt desiguals, amb ciutats i zones geogràfiques molt densament poblades, com Barcelona i la seva àrea metropolitana, així com territoris amb densitats de població molt baixes. Catalunya es despobla en determinades zones concretes i, alhora, envelleix. El grup de treball del món local de DIPLOCAT va pensar que podia ser interessant visitar una regió suïssa amb reptes molt similars i que, des de fa diversos anys, treballa per desenvolupar solucions innovadores.