IniciActualitat › L’ACM es reuneix amb alcaldes i alcaldesse...

L’ACM es reuneix amb alcaldes i alcaldesses de l’Aran per compartir inquietuds i propostes de reactivació socioeconòmica

24 juliol de 2020
  • Lluís Soler: “Defensar el municipalisme és també defensar la llengua, la cultura i la nació aranesa”

  • Un 55% dels municipis fan ús de la Central de Compres que properament oferirà un nou acord marc de subministrament elèctric amb lots territorials i noves màquines tècniques per a equips de brigada municipal
     

Aquest divendres al matí el president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Lluís Soler, la secretària general, Joan Ortega, i el secretari general adjunt, Sergi Penedès, han mantingut una trobada virtual amb el Consell d’alcaldes i alcaldesses de l’Aran, presidit pel Síndic Francés X. Boya. El Consell d’alcaldies està format pels 9 municipis i 7 EMDs de la Val d’Aran, que se sumen als més de 350 alcaldes i alcaldesses amb els que l’ACM ja s’ha reunit.

Aquesta reunió forma part de les visites territorials que l’ACM està realitzant des de fa setmanes de forma telemàtica, a causa de l’emergència de la Covid-19 i en el període de reactivació. L’ACM ja ha participat en 12 consells d’alcaldies.

En el cas de l’Aran, el president de l’ACM, Lluís Soler, ha volgut donar una especial trascendència a la identitat nacional i cultural de l’Aran. L’ACM sempre ha tingut especial cura per mantenir un contacte constant i oferir una atenció als municipis i ens locals de l’Aran que tenen unes inquietuds i necessitats molt específiques, no només per fomentar l’equilibri territorial, sinó també per potenciar la sostenibilitat i la cura del patrimoni natural. Així, Lluís Soler ha recordat que defensar el municipalisme és també defensar la llengua, la cultura i la nació aranesa”.

També ha explicat que l’ACM ha iniciat una campanya intensa per aconseguir que el Govern espanyol alliberi el superàvit i els romanents dels ajuntaments per poder destinar aquests diners a polítiques de reactivació al territori. També s’ha demanat al Govern català activar un doble fons. Per una banda, un fons extraordinari per a polítiques de reactivació als municipis i, per l’altra, un fons per compensar les despeses que han hagut d’assumir els ens locals durant la gestió de la Covid-19.

Segons Lluís Soler, “el territori necessita finançament i liquiditat perquè ara és el moment de reactivar els nostres pobles i ciutats. Tots aquests recursos, a més, tenen especial importància en zones que estan lluitant per un equilibri territorial, el despoblament, la igualtat d’oportunitats, la sostenibilitat i la gestió del patrimoni natural”. I ha afegit que “conèixer les inquietuds dels alcaldes i alcaldesses de l’Aran és rellevant perquè des de l’Associació sempre hem defensat que tots els municipis són iguals i que qualsevol ciutadà, visqui on visqui, ha de tenir les mateixes oportunitats”.

També s’ha debatut entorn del servei de transport i menjador escolar i com es gestionarà la tornada a l’escola de cara al mes de setembre.

L’ACM ha recollit les propostes dels alcaldes i alcaldesses, així com les seves preocupacions generades per tal d’incorporar-les en les reunions de coordinació amb el Govern català en què participa l’entitat municipalista. També ha recordat que hi ha molts serveis que l’entitat ofereix als municipis per facilitar-los el dia a dia. Per exemple, la Central de Compres que utilitzen el 55% dels municipis de l’Aran i que ofereix una quinzena de productes i serveis per ser contractats de forma agregada, amb estalvi econòmic i seguretat jurídica. Ara mateix, els 7 ens (5 ajuntaments, el Conselh Generau d’Aran i un ens depenent) que en fan ús contracten majoritàriament les pòlisses d’assegurances i els equips d’impressió i paper d’oficina. La Central de Compres està a punt de renovar la licitació de subministrament elèctric, potenciant els lots territorials i l’energia verda, i també un nou paquet de maquinària tècnica per a equips de brigada municipal amb oferta de vehicles i equips elèctrics i híbrids.

El president de l’ACM també ha insistit que l’entitat ofereix una àmplia oferta formativa per a treballadors públics locals i electes i que arran de la pandèmia s’ha potenciat tota la formació virtual, que seguirà tenint un protagonisme marcat a partir de setembre. I que els ens locals associats disposen d’assessorament jurídic i tècnic en qualsevol moment a través de l’ACM.

També s’ha exposat que l’ACM està reorientant el Pla de Mandat 2020-2024 de l’ACM, per prioritzar nous serveis per als municipis que passen per oferir major assessorament i atenció en matèria de contractació pública, gestió econòmica i de subvencions o  dinamització del territori.

A més durant la gestió de l’emergència de la Covid-19, l’ACM va lliurar gratuïtament als municipis de la comarca 190 mascaretes tèxtils, 660 mascaretes quirúrgiques i 1.320 guants. I també va afavorir la compra agregada de 3.560 mascaretes FFP2 a 6 de l’Aran.