IniciActualitat › Comunicat en relació a l'arxivament de...

Comunicat en relació a l'arxivament de la causa contra l'Associació Catalana de Municipis

15 juliol de 2021

La Secció 7a de l'Audiència Provincial de Barcelona estima íntegrament els recursos d’apel·lació contra les resolucions per les quals es va admetre a tràmit la querella, autoritzant l'escorcoll a l'ACM, acordant el sobreseïment de la causa, en una interlocutòria que determina que la investigació de la fiscalia es va dur a terme amb infracció del dret de defensa i del principi de contradicció, impedint que es pogués aportar informació rellevant acreditativa de la inexistència de irregularitats.

En data 21 d’octubre de 2019, la Policia Nacional (CNP) va escorcollar la seu de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, al carrer València 231, en el marc de les Diligències Prèvies 889/2019, del Jutjat d’Instrucció número 16 de Barcelona. Les diligències es varen iniciar per una Querella interposada per la fiscalia provincial de Barcelona el 29 de Juliol de 2019 contra diverses persones relacionades amb l’entitat per uns presumptes delictes de frau, exacció i malversació de fons públics relacionats, principalment, amb activitats que la fiscalia vinculava al procés.

En data 8 de Juliol, la Secció Setena de l'Audiència Provincial de Barcelona ha estimat, íntegrament, els recursos d’apel·lació interposats per les defenses contra les resolucions per les quals es va admetre a tràmit la querella, s’autoritzà l'escorcoll de la seu de l´ACM, es decretà el secret de sumari i s’incoà una peça separada,  ACORDANT EL SOBRESEÏMENT  DE LA CAUSA.

En la interlocutòria l'Audiència determina, en primer lloc, que la investigació de la fiscalia es va dur a terme amb infracció del dret de defensa i del principi de contradicció, impedint que es pogués aportar informació rellevant acreditativa de la inexistència de irregularitats. Per tant, conclou que el material derivat de la investigació no era idoni  per fonamentar la querella i que aquesta mai no hauria de haver estat admesa a tràmit.

En segon lloc, el Tribunal manifesta que l’entrada, registre i examen dels dispositius que es van intervenir, no estava justificada i va constituir una vulneració del dret fonamental a la intimitat, així com del dret d’autodeterminació informativa. Determina també que en no establir cap limitació en l’anàlisi dels dispositius, es tractava clarament d’una investigació prospectiva.
 
Finalment, l'Audiència Provincial de Barcelona conclou que s’ha vulnerat el principi de defensa de les persones querellades en haver-se prorrogat el secret de la peça separada de la causa de forma indeguda i contravenint expressament el que ja s’havia acordat per part de la mateixa Audiència Provincial i que tampoc no estava justificada la incoació d´una peça separada, també declarada secreta.

L’ACM té com a associats 940 municipis, dels 947 que té Catalunya, les 4 diputacions, tots els Consells Comarcals i el Consell d’Aran, entre altres ens locals. Des d’aquesta representativitat i des del convenciment que la tasca seriosa, honesta i continuada al servei dels ens locals ens avala, celebrem la resolució de l’Audiència Provincial que confirma la defensa que des del primer moment hem fet del bon nom de l’entitat i de les persones investigades.