IniciActualitat › Les entitats municipalistes valoren positiva...

Les entitats municipalistes valoren positivament les modificacions introduïdes en  la proposta de nou  Decret-llei d’energies renovables

26 octubre de 2021
  • Representants de l’ACM, l’FMC i Micropobles es van reunir divendres amb la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per debatre la nova proposta de decret

Representants de les entitats municipalistes de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació de Micropobles de Catalunya, es van reunir aquest divendres al matí amb la conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, per debatre sobre la proposta de decret que ha de modificar el Decret-llei 16/2019 d’impuls de les energies renovables i de part de la Llei 16/2017 del canvi climàtic.

Les entitats municipalistes han rebut la proposta de modificació com un primer pas en línia de les aportacions que al mes de juny van fer arribar a la Conselleria. Aquelles aportacions s’havien realitzat amb el treball conjunt en el darrer any amb altres entitats com Unió de Pagesos, ANPIER (Associació Nacional de Productors d’Energia Fotovoltaica), UNEFCAT (Associació d’Empreses Fotovoltàiques de Catalunya) o EolicCat (Associació Eòlica de Catalunya).

En aquell primer document, entre d’altres, es sol·licitaven mesures per promoure i facilitar la participació de la ciutadania en la transició energètica, consensuar amb el territori la ubicació dels nous projectes,  les compensacions territorials i interterritorials, i intentar reduir l’ocupació innecessària de territori protegint els espais d’alt valor.

El futur decret-llei contempla bona part de les propostes i les tres entitats municipalistes valoren positivament els canvis introduïts, tot i que encara queden temes oberts que la nova norma no contempla i que requerirà de molta negociació i sensibilitat. Recordem que aquest nou Decret-llei pretén minimitzar l’impacte social de projectes d’energies renovables i fer-lo compatible amb l’activitat agrària i el desenvolupament sostenible del medi rural. Al mateix temps, també modifica la Llei del canvi climàtic per fer compatible la planificació energètica amb la planificació territorial.

Les entitats municipalistes recorden la importància que el món local pugui incidir en els canvis que s’introdueixin en el període en que el Decret-Llei s’ha de convalidar al Parlament, ja que en l’anterior no es va poder participar. Alhora, es dona especial importància al futur Pla Territorial Sectorial, demanant que sigui consensuat amb els ens locals. Finalment, aposten perquè la taula de diàleg social prevista en el nou Decret Llei esdevingui un punt de trobada on poder parlar de tots els temes que afecten a l’àmbit de les energies renovables.