
Avui dimarts 3 de juny, hem organitzat la jornada 'Balanç dels 40 anys de la Llei de Bases de Règim Local. Construint municipalisme des del territori: fites assolides, horitzons per conquerir', amb l’objectiu de fer balanç del seu impacte en el món local i obrir un espai de reflexió sobre els reptes de futur. La sessió ha tingut lloc de manera híbrida, combinant assistència presencial a la seu de l’ACM i seguiment en línia a través del nostre canal de YouTube.
La inauguració ha anat a càrrec de la secretària general de l’ACM, Rosa Vestit, que ha destacat que "amb l'arrencada dels ajuntaments democràtics hi havia un munt de reptes i hem de ser capaços de perdre aquest entusiasme". També ha afegit que en 40 anys tot ha canviat molt, però es manté "l'obligació de servei públic i esforçant-nos per seguir millorant, innovant amb la màxima excel·lència en la nostra tasca diària". I ha manifestat que "la jornada vol ser una contribució al reforçament del municipalisme amb l'objectiu de millorar la vida dels nostres veïns i veïnes amb independència de la mida que tingui el municipi i del territori on es visqui".
La jornada s'ha estructurat en tres taules rodones que han permès analitzar alguns dels grans àmbits que la Llei de Bases de Règim Local ha influït al llarg de les darreres quatre dècades.
La primera taula ha abordat la planta municipal, posant el focus en la seva diversitat i en els reptes que planteja una estructura territorial desigual. Hi han intervingut Carme Vallès, vicesecretària de la Diputació de Lleida; Anna Clària, secretària-interventora de l’Ajuntament de Prats de Lluçanès i de la Mancomunitat de municipis de la comarca del Lluçanès; Isabel Bobet, interventora delegada de l’Ajuntament de Barcelona i Manel Martínez, secretari de l’Ajuntament de Cardedeu, com a moderador.
La segona taula s’ha centrat en les competències municipals i els models de gestió, debatent sobre la remunicipalització, l’externalització i la prestació directa de serveis. Han participat Carmen Alonso, secretària de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat; Víctor Siles, secretari de l’Ajuntament de Badalona; Josep Maria Sabaté, secretari general de la Diputació de Tarragona; Jose Luís Martínez-Alonso, director del Gabinet Jurídic de la Generalitat i Eva Forcat, secretària del Consell Comarcal del Segrià, com a moderadora.
Finalment, la tercera taula ha aprofundit en la gestió econòmica local, analitzant com els ens locals han assumit més funcions i responsabilitats amb recursos sovint limitats. Hi han participat Francesc Aragón, interventor de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet; Imma Balagué, interventora de l’Ajuntament de Tàrrega; Núria Balmes, secretària-interventora de l’Ajuntament d’Olivella i de l’Ajuntament de Roda de Berà; Xavier Hernández, interventor del Consell Comarcal de la Selva i president del CSITAL Girona i Lluïsa Sánchez, tresorera de l’Ajuntament de Tarragona, com a moderadora.
Amb aquesta jornada, organitzada per l’ACM a través de la Fundació Aula d'Alts Estudis d'Electes i la Càtedra Enric Prat de la Riba d'Estudis Jurídics Locals, hem volgut portar a debat el present i futur del municipalisme i posar de rellevància el paper essencial dels governs locals en la consolidació democràtica i en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania.