IniciActualitat › El Fòrum Comarcal celebra l'Assemblea ...

El Fòrum Comarcal celebra l'Assemblea general per debatre sobre el Contracte programa de serveis socials i projectes contra el despoblament

16 desembre de 2020

El Fòrum Comarcal de l'ACM ha celebrat aquest dimecres 16 de desembre l'Assemblea general. La reunió ha servit per encarar el final d'any i abordar diverses temàtiques rellevants pels ens comarcals catalans. La benvinguda ha anat a càrrec del president del Fòrum Comarcal de l'ACM i president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, i del president de l'ACM, Lluís Soler, qui ha volgut "posar en valor" la "gran" feina feta per part dels Consells Comarcals en els darrers mesos. Soler ha explicat que els Consells Comarcals són "l'organisme supramunicipal més proper a la ciutadania" i alhora ha recordat que també "és el més mal finançat" i ha afegit que "per això dins del pla de mandat tenim planificat enfortir els Consells", ja que "són una eina prioritària per nosaltres".

Soler ha repassat l'ordre del dia del Fòrum i n'ha destacat la participació del nou Secretari General del Departament d'Afers Socials, Treball i Famílies, el Sr. Oriol Amorós, per tal d'abordar juntament amb els presidents i presidentes dels Consells Comarcals el contracte programa, el qual "ens ha dajudar a amortiguar les situacions socials que tenim a hores d'ara i que s'han accentuat" i ha asseverat que "no podem permetre en cap cas que tinguem situacions de persones en segones velocitats. Tothom ha de tenir les mateixes garanties".

El Secretari General del Departament d'Afers Socials, Treball i Famílies, el Sr. Oriol Amorós, ha repassat les inversions que ha fet el Govern en l'àmbit del contracte programa de servei socials i ha explicat que "enguany s'ha fet la inversió més gran en el finançament d'aquest contracte programa, que s'ha ampliat en 45 milions d'euros arran de la situació sobrevinguda que ha generat la COVID-19". En aques sentit, pel que fa al contracte programa 2020-2024 s'han iniciat els treballs amb les entitats municipalistes i caldrà plantejar un reforçament dels serveis socials bàsics.

El president del Fòrum Comarcal de l'ACM, Joaquim Colomer, ha explicat que des de l'entitat municipalista s'està realitzant un estudi per quantificar els diners que estan assumint els ens locals amb la gestió de la Covid-19. I ha exposat que primer s'ha començat amb els ajuntaments, però que en els propers dies també es farà amb els consells comarcals.

En aquest sentit, el contracte programa ha centrat gran part de l'interès de l'Assemblea del Fòrum Comarcal, que ha comptat amb una quarantena de representants d'arreu del territori. També s'ha presentat el projecte per a l'elaboració de l'Agenda Rural amb la intervenció del gerent de l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), Albert Puigverd, i el director de la Fundació Transparència i Bon Govern Local (FTBGL) de l'ACM, Lluís Corominas. Precisament, l'ACM, juntament amb l'ARCA i l'Associació de Micropobles de Catalunya, forma part del grup de treball per elaborar la proposta de l'Agenda Rural de Catalunya, una eina que ha de permetre que els agents dels territoris rurals puguin implicar-se directament en la formulació de les polítiques rurals que els afectin, com l'ocupació, el canvi generacional o el desenvolupament sostenible.

També s'ha presentat el projecte d'arrelament en el territori que fa la FTBGL per tal d'estudiar les necessitats del territori per implementar projectes en l'àmbit local que permetin combatre el despoblament. Ara mateix, s'han publicat les bases de la convocatòria pública per accedir al cofinançament de tres projectes que ajudin a desenvolupar iniciatives de prestació de serveis d'atenció a les persones per lluitar contra el despoblament i millorar la qualitat de vida als municipis, que posteriorment siguin extrapolables a altres comarques.