IniciActualitat › La segona sessió de la Convenció Municipal...

La segona sessió de la Convenció Municipalista aborda el debat territorial

29 abril de 2016

L’Associació Catalana de Municipis continua el debat per definir el món local del futur. A la segona sessió de la Convenció Municipalista, centrada en el model territorial, els més d’una setantena de participants han debatut sobre la necessitat d’adaptar aquest model a la diversitat del país, considerant el territori com una estructura d’Estat. S’ha demanat que no es cometin errors del passat a l’hora de pensar aquest nou model territorial, construint-lo a partir de grans consensos i pensant sense les limitacions establertes per la legislació actual.

Els participants, entre els quals hi havia diversos presidents de Consells Camarcals i alcaldes i alcaldesses de municipis petits, han defensat que tothom que viu en un municipi, petit o gran, ha de tenir dret als mateixos serveis, proposant fórmules imaginatives per mantenir la identitat dels municipis petits. S’ha parlat de la diversitat de Consells Comarcals, considerats imprescindibles per al funcionament de molts dels municipis. 
 
 A la jornada, celebrada a les Cotxeres del Palau Robert de Barcelona, s'ha defensat que el debat territorial no ha de ser aliè a la realitat específica de l’àrea metropolitana; Així, s’ha parlat de la simplificació administrativa, i s’ha plantejat quines haurien de ser les funcions de les futures vegueries, així com la conveniència de l’elecció directa dels responsables de totes les institucions locals per part de la  seva ciutadania, tal i com diu la Carta Europea de l’Autonomia Local. 
 
Totes les sessions es fan a les Cotxeres del Palau Robert de les 12 del migdia a 2/4 de 3 de la tarda. La programació de les sessions restants és la següent:
 
- 6 maig: Competències locals

- 13 maig: Governança local

- 20 maig: Finances Locals

- 27 maig: Gestió, control i personal local
 
La Convenció Municipalista, organitzada per l'Associació Catalana de  Municipis, pretén ser un fòrum de debat i reflexió per elaborar un document final que defineixi el futur del món local que es vol des del propi municipalisme.