IniciActualitat › Participem en l'acte de constitució de...

Participem en l'acte de constitució de la Taula del Pacte Nacional per la Justícia

28 juliol de 2022

Aquest dijous 28 de setembre s'ha formalitzat la constitució de la Taula del Pacte Nacional per la Justícia, en un acte celebrat a la Palau de la Generalitat i presidit pel president de la Generalitat, Pere Aragonès. L'Associació Catalana de Municipis (ACM) hi ha participat representant per la seva secretària general, Joana Ortega.

La Taula del Pacte Nacional per la Justícia serà l’encarregada de conduir els treballs que han de dur a millorar el model d’Administració de Justícia de Catalunya i que es preveu que finalitzaran durant el primer semestre del 2023.

El Pacte Nacional per la Justícia s’elaborarà en un treball conjunt amb més de seixanta entitats i organitzacions del món jurídic, econòmic, social i polític català, entre elles l'ACM, amb l’aspiració d’esdevenir un gran consens de país a l’hora d’abordar de forma integral tots els temes que afecten el servei públic de la Justícia. La posada en marxa d’aquest procés es justifica davant de la percepció generalitzada d’una justícia lenta, poc accessible, llunyana i massa formalista.

Amb el Pacte Nacional es pretén endreçar, consensuar i diagnosticar quines són les reformes que cal dur a terme en l’àmbit de l’administració de justícia i quines actuacions calen per assolir una justícia àgil, moderna i propera a la ciutadania.

El passat 5 de juliol, el Govern de la Generalitat va donar el tret de sortida al procés per a l’elaboració del Pacte Nacional per la Justícia i la seva Taula amb l’aprovació de l’acord per part del Consell Executiu. En nom del Govern, en formen part el president de la Generalitat, que n’exerceix la presidència, i la consellera de Justícia, que assumirà per substitució la presidència de la Taula quan no hi assisteixi el president. Hi participen com a vocals els titulars de Vicepresidència de Govern i Polítiques Digitals i Territori; de la Presidència; d’Empresa i Treball; d’Economia i Hisenda; d’Igualtat i Feminismes; de Recerca i Universitats; de Salut; d’Interior; de Drets Socials i de Cultura.

També en formen part la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública; l’Oficina Antifrau; l’Associació Catalana de Municipis; Federació de Municipis de Catalunya; l’Associació de Micropobles de Catalunya; el Consell de Governs Locals; l’Ajuntament de Barcelona; el Consell de l’Advocacia Catalana; els col·legis d’advocats; el Consell de Col·legis de Procuradors de Catalunya; els col·legis de procuradors; el Col·legi Oficial de Notarial de Catalunya; el Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya; els col·legis de graduats socials de Catalunya; les universitats catalanes amb grau en dret; Foment de Treball; PIMEC; el Consell General de Cambres; les organitzacions sindicals més representatives de l’Administració de justícia; l’Associació de Professionals de la Mediació de Conflictes de Catalunya; Òmnium Cultural; Plataforma per la llengua; Joves Advocats de Catalunya; Societat Catalana d’Estudis Jurídics; els grups parlamentaris i la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha remarcat que cal fer “des del consens, amb un gran acord de país” per tal de consolidar un model de justícia “molt més pròxim i àgil”. També ha apuntat que “digitalització, mediació i justícia en català són alguns dels elements que jugaran un paper neuràlgic en el Pacte Nacional i que han de servir per millorar la proximitat i l’agilitat de l’administració de justícia”. La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha subratllat que “la consecució del Pacte Nacional per la Justícia és una oportunitat per abordar una transformació que ens permeti tenir més veu a l’hora d’emprendre les reformes necessàries per adaptar el model als nous temps”. Un pacte, ha dit, que “ens ha de permetre avançar cap a la construcció d’un model d’administració de justícia genuïnament català, modern i que posi la ciutadania de Catalunya al centre”.

Els grups de treball

Els grups de treball tenen la funció d’elaborar la diagnosi i les propostes de cadascun dels àmbits de la Justícia i presentar-les posteriorment a la Taula, que les haurà de validar perquè puguin ser incloses a la proposta de Pacte Nacional per la Justícia. Mentre la Taula es reunirà tres vegades en tot el procés (constitució, seguiment i signatura de l’Acord), els grups de Treball ho faran, com a mínim, una vegada al mes, a partir del mes de setembre i durant el primer semestre de 2023

Els grups de treball son 7 i tractaran àmbits diversos com: l’orientació i assistència jurídica gratuïta, l’atenció a la víctima del delicte, la modernització i digitalització de l’Administració de Justícia, la mediació i la resolució alternativa de conflictes, la promoció de l’ús del català, i les competències i governança. Els temes de gènere i de formació es tractaran de manera transversal en els diferents grups de treball.