IniciActualitat › Participem en la presentació del Pla d’Ac...

Participem en la presentació del Pla d’Acció OGP Catalunya

20 gener de 2022

Lluís Corominas, director de la Fundació Transparència i Bon Govern Local (FTBGL) ha participat aquest dijous 20 de gener en l’acte de presentació del Pla d’Acció OGP, que ha tingut lloc en un seminari directiu sota el títol “Participació? Cocreació? Com hem de fer les polítiques públiques amb la ciutadania”.

Corominas forma part del grup motor, concretament del grup de treball d’integritat pública, anticorrupció i bon govern. En la seva intervenció, ha destacat que “l’objectiu principal d’aquest eix és fomentar precisament la implantació d’una cultura ètica que vagi més enllà del compliment normatiu i incorpori elements del bon govern”. A més, ha afegit que “donem eines perquè els propis ens locals puguin implementar aquests plans d’integritat a les seves organitzacions. L’adhesió als plans l’hem prevista voluntària, però pretenem un element de prestigi i valoració qualitativa per als ens locals que en disposin i, per tant, que tothom s’hi vulgui adherir”.

També, ha explicat que es vetllarà “perquè en la seva implantació no hi hagi dues velocitats, que els ajuntaments que tenen més recursos puguin implantar-los i els de menys recursos no. Els ciutadans del nostre país han de tenir la mateixa oportunitat de disposar d’administracions ètiques i per tant ajudarem especialment les petites administracions”. Finalment, ha dit que “el projecte ha de posar l’accent sobretot també en la formació, no només dels treballadors públics sinó també dels més de 8.000 electes que tenim en l’àmbit local” i que el compromís s’impulsarà “des d’una base metodològica específica per al món local. De fet, s’ha començat a experimentar amb unes proves pilot i amb unes guies que ja es comencen a disposar i s’incorporaran en el projecte”.

Des del passat octubre, Catalunya forma part de l’Open Government Partnership (OGP), l’Aliança Mundial de Governs Oberts. El Pla d’Acció OGP és una iniciativa ambiciosa amb compromisos amplis per avançar cap a la promoció del govern obert. Gira al voltant de cinc eixos: la participació ciutadana (concretament, treballa en un model de participació amb impacte territorial), els plans d’integritat per als ens locals (la lluita contra la corrupció i l’ètica pública), les dades obertes (concretament, dades vinculades als ODS i com estandarditzar-les, obrir-les i territoritzar-les), les dades obertes amb perspectiva de gènere i l’Open School.

Juntament amb Corominas, ha intervingut com a part del grup de treball d’integritat pública, anticorrupció i bon govern Gemma Calvet, directora de l’Agència de Transparència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i com a membres del grup motor: Lourdes Muñoz, fundadora d’Iniciativa Barcelona Open Data; Carles Agustí, consultor internacional en temes de gobernança; Astrid Desset, directora del Consorci AOC; Marta Corcoy, presidenta de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya; Fernando Fuster, soci de Fuster-Fabra Advocats i Eduard Robert, secretari-interventor a Ajuntament de Móra d'Ebre.

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha sigut l'encarregada de presentar l'acte. A més de la presentació del Pla d’Acció OGP Catalunya, la jornada també ha servit per reflexionar sobre els processos de cocreació i per conèixer altres experiències properes.