S’ha publicat al DOGC, el dia 27 de juny de 2023 la Resolució ACC/2245/2023, de 22 de juny, per la qual es fa públic l'Acord del Consell d'Administració de l'Agència Catalana de l'Aigua pel qual s'aproven les bases d'una línia de subvencions adreçades als ens locals per a la realització d'actuacions per a la millora i renovació de les xarxes de subministrament d'aigua en baixa i per a la millora de la digitalització dels sistemes de gestió de l'aigua urbana dels municipis de Catalunya, i es deleguen en la Direcció les facultats per a l'aprovació de les convocatòries corresponents i per resoldre l'atorgament de les subvencions.
OBJECTE I FINALITAT
Poden ser objecte de subvenció les inversions fetes pels ens locals o per les agrupacions d'ens locals derivades de l'execució d'actuacions amb els objectius següents:
a) Actuacions per a la millora i renovació de les xarxes de subministrament d'aigua en baixa dels municipis de Catalunya que tinguin per finalitat reduir les pèrdues d'aigua a la xarxa de distribució urbana en baixa, la millora i/o la renovació d'aquesta xarxa que maximitzi l'estalvi d'aigua, que poden consistir en:
a.1 Renovació d'elements de les xarxes de distribució d'aigua com canonades, vàlvules, escomeses i altres elements que estiguin en mal estat o hagin finalitzat la seva vida útil, per reduir pèrdues d'aigua en el sistema.
Això representa la substitució d'un tram de xarxa en mal estat o que ha superat la seva vida útil, en el que es coneix que existeixen pèrdues d'aigua com a conseqüència del seu grau de deteriorament.
a.2 Instal·lació de mecanismes automàtics de regulació de la pressió a la xarxa, mitjançant vàlvules reductores de pressió.
a.3 Millora o implantació de la sectorització del sistema, tot acotant la xarxa de distribució d'aigua en dos o més sectors, i establiment dels corresponents punts de control per a la ràpida detecció i reparació de fuites a través del control de paràmetres com el cabal o la pressió.
a.4 Impermeabilització de dipòsits per evitar pèrdues d'aigua. Reparar fuites i impermeabilitzar un dipòsit en el qual, com a conseqüència del deteriorament, es produeixen fuites demostrables que tenen com a conseqüència la pèrdua significativa de recurs.
a.5 Realització d'una campanya de recerca i reparació de fuites amb mitjans tècnics, com per exemple un sistema de detecció de fuites acústiques, de detecció de fuites de gas traçador, per imatge de termografia, o de monitorització de pressió. La campanya inclou la detecció de les fuites i la despesa corresponent a la reparació de les fuites detectades.
b) Actuacions en municipis de menys de 5.000 habitants per a la millora de la digitalització dels sistemes de gestió de l'aigua urbana a fi de millorar el control sobre la xarxa de distribució, per incidir en l'estalvi del consum d'aigua i incrementar la garantia de subministrament, que poden consistir en:
b.1 Instal·lació fixa d'equips de localització remota de fuites, que es poden basar en sensors fixes de soroll o altres paràmetres, i que disposin de tecnologia de transmissió de dades per tal de crear una xarxa fixa de detecció de fuites d'aigua i georeferenciada.
b.2 Instal·lació d'un sistema de telelectura dels comptadors d'aigua domiciliaris, que permeti controlar i regular de manera centralitzada i telemàtica, continuada i en temps real la demanda d'aigua. El sistema pot permetre referenciar objectivament els punts de subministrament i comptadors amb la seva identificació i codificació, la seva georeferenciació amb coordenades UTM, i la seva relació amb les persones usuàries de l'aigua.
b.3 Instal·lació de cabalímetres amb sistema de telelectura en tots els dipòsits de regulació, en tots els sectors de la xarxa, en totes les escomeses i en tots els usuaris de la xarxa en baixa.
b.4 Implantació d'un mòdul d'integració i de gestió de les dades de tots els sistemes i mecanismes de control instal·lats, que permeti l'ajuda a la presa de decisions en l'operativa de la xarxa de distribució, el seguiment dels principals indicadors d'eficiència i una visualització de les dades de forma alfanumèrica o georeferenciada.
b.5 Instal·lació de cabalímetres amb sistema de telelectura en dipòsits de regulació, en sectors de la xarxa, en escomeses i en usuaris de la xarxa en baixa de manera parcial.
Les actuacions han de complir els requisits següents:
a) Les actuacions han d'adreçar-se a la millora o renovació o la millora de la digitalització tant dels dipòsits com de la xarxa de subministrament d'aigua en baixa pròpiament dita, fins als comptadors domiciliaris.
b) Les actuacions han d'estar específicament destinades a la reducció de la pèrdua real d'aigua en dipòsits i en la xarxa de subministrament d'aigua en baixa. Per tal de poder mesurar la reducció de pèrdues, la xarxa ha de disposar de comptadors a la sortida del dipòsit, a l'inici de cada sector i als punts de distribució d'aigua en baixa. Si no en disposa, cal que la sol·licitud de subvenció inclogui les despeses per a la seva instal·lació.
c) L'ens sol·licitant s'ha de comprometre a l'execució efectiva de les actuacions i l'explotació posterior, i també a la conservació i el manteniment d'aquestes actuacions.
ENTITATS BENEFICIÀRIES
Poden optar a les subvencions els ens locals i les agrupacions d'ens locals de Catalunya que tinguin atribuïda o delegada la prestació del servei de subministrament d'aigua en baixa.
QUANTIA
L'import subvencionable es determina prenent en consideració la repercussió que la inversió elegible de l'actuació suposaria sobre les tarifes del servei de subministrament d'aigua en el supòsit que aquesta inversió
hagués de ser assumida íntegrament pel mateix servei, i la població del nucli beneficiat, de conformitat amb el
càlcul següent:
a) L'import mínim assumible per la tarifa es determina aplicant un import de 100 euros per cada 1.000 m3
consumits en baixa anualment, en concepte d'inversió per mantenir un bon estat de les infraestructures i associada a la gestió ordinària de la xarxa del sol·licitant. Aquest import es calcula tenint en compte els volums anuals consumits en baixa pel nucli beneficiat per l'actuació. En tot cas, l'Agència Catalana de l'Aigua pot estimar les xifres corresponents al cabal consumit en baixa o modificar-les si no les considera representatives.
b) L'import subvencionable es determina restant de la inversió elegible de l'actuació, fixada d'acord amb la base 2, l'import mínim assumible per la tarifa determinat segons la lletra a).
L'import de la subvenció en relació amb l'import subvencionable es calcula d'acord amb els percentatges següents:
- Municipis amb una població inferior a 1.000 habitants: 100% de l'import subvencionable.
- Municipis amb una població d'entre 1.001 i 2.000 habitants: 95% de l'import subvencionable.
- Municipis amb una població d'entre 2.001 i 10.000 habitants: 90% de l'import subvencionable.
- Municipis amb una població d'entre 10.001 i 20.000 habitants: 85% de l'import subvencionable.
- Municipis amb una població superior a 20.001 habitants: 60% de l'import subvencionable.
La dada del nombre d'habitants dels municipis és la determinada per les dades del padró d'habitants publicades per l'Idescat en la data fixa de 31 de desembre de 2022.
L'import màxim de la subvenció per cada municipi és de 300.000 euros, amb les excepcions següents:
a) L'import màxim de la subvenció per a l'execució d'actuacions que tenen per objecte la millora de la digitalització dels sistemes de gestió de l'aigua urbana en municipis de menys de 5.000 habitants és de 100.000 euros.
b) L'import màxim de la subvenció per a l'execució d'actuacions que tenen per objecte la realització de campanyes de detecció de fuites i la despesa per a la reparació de les fuites detectades, és de 150.000 euros.
En el supòsit en què més d'un ens local presenti sol·licituds per a l'execució d'actuacions en l'àmbit territorial d'un mateix municipi, s'ha de reduir l'import de la subvenció calculat per a cadascuna de les sol·licituds presentades pels els ens locals proporcionalment al pressupost de les actuacions, per tal de fer complir els imports màxims per municipi establerts en aquesta base.
SOL·LICITUDS
Els ens locals sol·licitants poden presentar el formulari de sol·licitud i la documentació a què fa referència la base 5 en el termini que estableixi la convocatòria que, en tot cas, comença a comptar a partir de l'endemà de la data de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.
ENLLAÇOS
- Bases reguladores. ENLLAÇ.