S’ha publicat al DOGC, el dia 9 de juliol de 2024 la Resolució EXT/2476/2024, de 4 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores de subvencions a convenis d'acció humanitària per respondre a crisis d'aparició sobtada generades per catàstrofes naturals o d'origen humà i crisis de llarga durada o infrafinançades.
OBJECTE I FINALITAT
Aquestes bases tenen per objecte regular la concessió de les subvencions, en règim de concurrència competitiva, destinades a donar suport, mitjançant convenis de col·laboració amb les organitzacions humanitàries amb implantació a Catalunya (en endavant, “convenis d'acció humanitària”), a projectes derivats d'intervencions tipus en alguna de les tipologies de crisi humanitària referides en la base 1.2, i incorporar l'enfocament de gènere i de drets, d'acord amb el que s'estableix en el Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026 aprovat mitjançant la Resolució 769/XIV del Parlament de Catalunya.
A aquest efecte, es valoren i es puntuen les intervencions tipus que les entitats sol·licitants inclouen en la sol·licitud de subvenció. L'atorgament de la subvenció permet signar un conveni d'acció humanitària entre l'ACCD i l'entitat beneficiària, a l'empara del qual s'executen els projectes aprovats després de la signatura del conveni d'acord amb el procediment que estableixen aquestes bases.
L'objectiu d'aquestes subvencions és que les entitats especialitzades en acció humanitària, un cop signats els convenis d'acció humanitària, disposin de recursos econòmics per implementar projectes d'acció humanitària en una o ambdues tipologies de crisi humanitària següents: crisis d'aparició sobtada generades per catàstrofes naturals o d'origen humà, i crisis de llarga durada o infrafinançades. En els convenis també es recolliran els sectors d'intervenció de les intervencions tipus en què es basaran els projectes concrets, d'acord amb el que estableixen les bases.
Els projectes s'han d'emmarcar dins de les finalitats que s'especifiquen a continuació:
a) Afavorir l'atenció a les víctimes reals i potencials en situacions de conflicte armat, en situacions de desastres naturals, en processos de rehabilitació post-bèl·lica o post desastre natural, l'assistència a les poblacions desplaçades internament o refugiades, i tenir en compte tant la prevenció de desastres, la reducció de vulnerabilitats i la protecció de la població afectada en les situacions en què es donen les crisis humanes com les causes que l'originen.
b) Desenvolupar-se d'acord amb els codis de conducta internacionals i els principis humanitaris universals (neutralitat, imparcialitat, independència i humanitat), de forma alineada amb iniciatives i marcs de treball internacionals de referència com el Manual Esfera (Carta Humanitària, Principis de Protecció, Normes Bàsiques i Normes Complementàries) i, en particular, amb la Norma Humanitària Essencial, així com amb les directrius del Comitè Permanent Interinstitucional sobre afers humanitaris (IASC per les seves sigles en anglès).
c) Respondre a les necessitats de les poblacions beneficiàries en el sector o sectors específics d'intervenció i, en la mesura que així sigui possible, ser compatibles amb els objectius regionals i/o nacionals del país destinatari en l'àmbit humanitari.
ENTITATS BENEFICIÀRIES
Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions, les entitats sol·licitants han de complir els requisits establerts en aquestes bases, així com els que es puguin establir en les convocatòries corresponents.
a) Estar inscrita en el Registre d'organitzacions no governamentals per al desenvolupament que estableix la Llei 26/2001, de 31 de desembre, de cooperació al desenvolupament, gestionat per l'ACCD, o en el Registre d'organitzacions no governamentals de desenvolupament adscrit a l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament (AECID). La inscripció en el registre s'ha d'haver produït, a tot tardar, en la data de presentació de la sol·licitud. L'ACCD comprova d'ofici la inscripció en el registre d'ONGD i en el registre de l'AECID.
b) Tenir, durant l'any natural en curs en què es publiqui la convocatòria, un mínim de cinc (5) anys d'experiència en projectes d'acció humanitària.
c) Tenir la seu social o una delegació amb establiment permanent a Catalunya inscrit en el Registre competent.
d) Estar certificades per la Comissió Europea com a sòcies humanitàries de la UE durant el període corresponent a l'any de publicació de la convocatòria (EU humanitarian partnership 2021–2027 actualment).
e) Els establerts en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
QUANTIA
L'import de subvenció que s'atorga per a cada conveni d'acció humanitària es fixa en la convocatòria corresponent. Aquest import es distribuirà entre els diversos projectes que s'aprovin a l'empara de cada conveni. En tot cas, la quantia de la subvenció per a cada projecte ha de respectar l'import mínim i màxim que estableixi la convocatòria i també el percentatge màxim que fixi la convocatòria respecte el cost total del projecte.
La convocatòria ha de determinar el nombre màxim de projectes que es poden executar a l'empara del conveni d'acció humanitària.
SOL·LICITUDS
El termini de presentació de sol·licituds es determina a la convocatòria corresponent.
ENLLAÇOS
- Bases reguladores. ENLLAÇ.