IniciActualitat › La Comissió Europea ha aprovat el Pla de Re...

La Comissió Europea ha aprovat el Pla de Recuperació i resiliència modificat d’Espanya per valor de 163.000 milions d’euros

02 octubre de 2023

La Comissió Europea ha emès una avaluació positiva del pla de recuperació i resiliència modificat d’Espanya, que conté un capítol dedicat a REPowerEU. El pla actual té un valor de 163 000 milions d’euros (83 000 milions d’euros en préstecs i 80 000 milions d’euros en subvencions) i aplega 111 reformes i 142 inversions.

El capítol REPowerEU d’Espanya consisteix en una nova reforma, l’increment de la inversió en tres mesures preexistents i set noves inversions per assolir els objectius del Pla REPowerEU de fer que Europa deixi de dependre dels combustibles fòssils russos molt abans del 2030. Aquestes mesures se centren en la diversificació de les fonts d’energia que permeti deixar enrere els combustibles fòssils, en particular amb l’acceleració del desplegament de les energies renovables, l’hidrogen renovable, la descarbonització de la indústria i la inversió en la cadena de valor de la indústria amb zero emissions netes.

A més, el pla de recuperació i resiliència revisat conté 59 mesures que o bé són noves o bé han apujat el nivell d’ambició. Les noves mesures pretenen reforçar l’entorn empresarial d’Espanya i atreure-hi treballadors qualificats, millorar la sostenibilitat del sector agrícola, promoure l’economia circular i lluitar contra la desertificació, simplificar els procediments de concessió de permisos per a projectes d’energies renovables, reforçar les regles en matèria de ciberseguretat i impulsar l’habitatge assequible. Les inversions proposades, tant les noves com les que s’han incrementat, aporten nous instruments financers per fomentar la inversió en l’economia, per exemple mitjançant el suport a les transicions verda i digital o la competitivitat de les pimes.

 

Més informació