IniciActualitat › Debatem sobre els reptes i oportunitats en l...

Debatem sobre els reptes i oportunitats en la gestió de boscos de propietat municipal

23 març de 2023

Aquest matí, l'ACM, a través de la Fundació Municipalista d'Impuls Territorial (FMIT), i en col·laboració amb l'Associació d'Entitats Locals Propietàries Forestals a Catalunya (ELFOCAT), ha organitzat un Xat Municipalista per debatre al voltant dels reptes i oportunitats en la gestió de boscos de propietat municipal en els anys vinents. La sessió s'ha emès a través de les xarxes socials de l'ACM.

L'objectiu de la jornada ha estat incidir en els reptes que tenen al davant els municipis que han de fer front a un territori amb molta massa forestal i que són cada vegada més vulnerables als efectes del canvi climàtic, amb més agents implicats i amb una població amb molta mobilitat i canvis socials constants.

Ha inaugurat la jornada la secretària general de l'ACM, Joana Ortega, que ha destacat que "Catalunya és una de les regions europees amb més massa boscosa, en total 2 milions d'hectàrees forestals. El 16% del total de superfície forestal és propietat d'entitats municipals. Des de les administracions i diverses associacions, es considera que la superfície forestal de Catalunya forma part de la infraestructura verda del país, com a espai multifuncional, donant cabuda a funcions ecosistèmiques, funcions productives, de gaudi, de matriu connectora i de conservació de la biodiversitat".

A més, ha explicat que "l'ACM i l'FMIT van signar un conveni de col·laboració amb ELFOCAT per compartir sinergies i potenciar la defensa dels municipis amb responsabilitat en gestió forestal" i que fruit d'aquesta col·laboració "s'ha pogut redactar una primera fase de la Diagnosi de l'estat actual i la problemàtica que es deriva de la gestió dels boscos, en la qual s'exposa les problemàtiques més recurrents dels municipis amb boscos comunals".

A la jornada hi ha participat el director de la FMIT, Sergi Penedès, que ha intervingut en la taula rodona sobre l'estat actual i problemàtiques dels boscos de propietat local: oportunitats i eines, juntament amb Cristina Montserrat, directora d'Entrearbres i Narcís Ribes, gerent d'ELFOCAT.

Finalment, s'han compartit experiències de gestió forestal de diverses entitats locals. Hi han participat Enric de Bargas, tècnic ambiental de la FMIT; Martí Riera Rovira, alcalde de l'Ajuntament de Coll de Nargó i president d'ELFOCAT; Ramón Chía, alcalde de l'Ajuntament de Fontanals i José Antonio Troguet, alcalde de l'Ajuntament de Pont de Suert.