IniciÀrea de ContingutsÀrea de Continguts › Territori i Sostenibilitat

Territori i Sostenibilitat

 

Responsables de l'Àrea:

  • Vicepresident Gerard Sabarich (alcalde de Rialp)

  • Responsable tècnic: Dolors Valero (contacte: dolors.valero@acm.cat)

 

 

L’Àrea de Territori digital i Sostenibilitat tracta de tot el que fa referència a medi ambient, energia, mobilitat i món rural; cal tenir en compte que avui en dia parla de sostenibilitat és parlar de la capacitat de mantenir un equilibri entre les necessitats socials, econòmiques i ambientals per a les generacions presents i futures, per tant, és un àmbit cada cop més transversal i que implica més actors.

En aquestes àrees, l’ACM intervé en la redacció de lleis, estatuts, convenis i altres legislacions per vetllar pels interessos dels ens locals, en representativitat, competències i gestió econòmica.

A tal efecte, tenim representativitat a més de setanta consells de direcció, comissions i grups de treball de l’Agencia Catalana de l’Aigua, l’Agència de Residus de Catalunya, l’Institut Català d’Energia, a les Àrees Metropolitanes de Catalunya, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i altres.

Tot això amb l’objectiu de construir un país més equitatiu i sostenibles, on les polítiques assegurin un futur inclusiu i pròsper per a tothom.

Vicepresident TERRITORI I SOSTENIBILITAT: Gerard Sabarich, alcalde de Rialp

CONSELL ASSESSOR DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT:

El Consell Assessor té una composició equilibrada entre electes i tècnics i, alhora, garanteix la diversitat territorial, de gènere, política i de la diversitat d’administracions. Podem afirmar que el Consell disposa de molta expertesa acumulada i, alhora, molt compromís per fer-la útil, no només als presents sinó des de l’ACM al servei dels ens locals del país.

 

Nom

Càrrec

Entitat

1

Alins i Abad, Albert

Exdirector general de polítiques de muntanya

Consultor

2

Baldó i Sánchez, Anna

Arquitecta

Consell Comarcal de la Garrotxa

3

Barba Boada, Ferran

Cap servei Urbanisme

DiBa

4

Barbens i Casals, Cristina

Alcaldessa

Bassella

5

Blanch Fontcuberta, Cinta

Gerent

ECO-Equip, SA

6

Corominas i Díaz, Lluís

Coordinador àrees i Director FTBG

ACM

7

Ferrer Cervelló, Carme

Presidenta

Fòrum de Petits Municipis de l'ACM

8

Gràcia i Xuclà, Sònia

Presidenta

Fòrum Comarcal de l'ACM

9

Gorgues i Sans, Magda

Arquitecta

Consell Comarcal de la Noguera

10

Gurrera i Lluch, Joan

Regidor

La Seu d’Urgell

11

Queralt i Bassa, Arnau

Director

Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS)

12

Puigvert i Tuneu, Albert

Gerent

ARCA

13

Roig i Cortès, Clara

Arquitecta

FMIT

14

Sabarich Fernández-Coto, Gerard

Vicepresident ACM

Alcalde Rialp

15

Trepat Deltell, Eduard

Coordinador tècnic

ARCA

16

Valero Folch, M Dolors

Tècnica

ACM/FMIT

24 de gener de 2025

El 24 de gener de 2025 es va celebrar en format mixt, presencial a la seu de l’ACM i també telemàticament, per facilitar la participació de tots els membres, el Consell Assessor de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat.

El consell va incorporar nous membres especialitzats en diversos àmbits, com la gestió de residus, l’aigua i l’energia, l’habitatge i l’urbanisme, amb l’objectiu de proporcionar suport tècnic en qüestions de sostenibilitat i territori, representant diferents comarques per reflectir les diverses realitats del país.

Donada la diversitat de temàtiques de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, es va acordar la formació de diferents grups de treball integrats per experts tècnics i representants electes, per aprofundir en els diferents àmbits i poder oferir una perspectiva més informada i uns posicionaments més beneficiosos per al món local.

Un dels temes centrals pels pròxims mesos serà la gestió de residus, en resposta a la nova Llei 7/2022, de 8 d’abril, sobre residus i sòls contaminants per a una economia circular, que requereix l'aplicació de taxes justes i la implementació de noves fraccions de reciclatge.

Altres punts claus seran la gestió dels recursos hídrics per abordar els desafiaments de la sequera, la crisis de l’habitatge i el desplegament de l’agenda rural.

Finalment no podem oblidar la mobilitat, al 2028 s’acaben les actuals concessions de transport interurbà per carretera, el que ha de ser una oportunitat per millorar aquest servei bàsic i transversal, ja que afecta les possibilitats d’estudi, treball, habitatge, sanitat i altres.