
El president de l'ACM, David Saldoni, va participar aquest dilluns al matí a la primera sessió i constitució de l'Assemblea Urbana de Catalunya. Es tracta d'un òrgan integrat una seixantena de representants de les administracions i del teixit econòmic i social que elaborarà i validarà l'Agenda Urbana de Catalunya que veurà la llum el 2020. L'acte, celebrat al Palau de la Generalitat, va estar presidit pel president de Catalunya, Quim Torra. L'Agenda Urbana de Catalunya pretén ser una guia per al desenvolupament sostenible de les ciutats durant les properes dècades i renovar la manera de planificar, gestionar i governar els municipis.
L'Assemblea Urbana de Catalunya va aprovar la Declaració per una Agenda Urbana de Catalunya, un document declaratiu que pretén ser el punt de partida. Els sis eixos sobre els quals treballarà l'Assemblea Urbana de Catalunya són: Els hàbitats urbans saludables, el benestar, la qualitat urbana, la prosperitat, la dimensió territorial i la governança.
L'ACM en la seva intervenció va felicitar la Generalitat, a través del Departament de Territori i Sostenibilitat, per ser pioners en la implementació de noves polítiques urbanes internacionals i va reiterar la voluntat que el món local sigui un actor rellevant en tot el procés. En aquest sentit, David Saldoni va remarcar la defensa per "l'equilibri territorial amb una ciutadania amb igualtat de serveis i d'oportunitats independentment d'on visqui". I al mateix temps va destacar que la Nova Agenda Urbana defineix molt bé els compromisos de transformació per a un desenvolupament urbà sostenible "però no concreta mesures ni els instruments per implementar-los, i falten recursos a nivell local".
L'Agenda Urbana de Catalunya va començar a gestar-se ara fa dos anys després de la conferència Habitat III de l'ONU l'octubre del 2016 a Quito. Les Nacions Unides estima que a l'any 2050 la població urbana mundial s'haurà duplicat i això provocarà una gran transformació de les zones urbanes, provocant problemes de sostenibilitat en matèria d'habitatge, infraestructra, serveis bàsics, salut o ocupació. Per aquest motiu ja es treballa en una guia per afrontar aquests reptes.
La delegació de l'ACM a la constitució de l'Assemblea també comptava amb l'alcaldessa de Cunit, Montserrat Carreras, i el tècnic Joaquim Sangrà.