Inici › Estudi per a Ajuntaments i comunitats energ...

Estudi per a Ajuntaments i comunitats energètiques: articulació jurídica de diverses alternatives

 

Estudi per a Ajuntaments i comunitats energètiques: Articulació jurídica de diverses alternatives

DOCUMENT

 

Les comunitats energètiques són un fenomen en auge en el qual, pel fet que la majoria d’iniciatives tenen caràcter local, és habitual que es busqui la participació, d’una forma o una altra, dels ajuntaments. Tot i que no podem parlar d’un llistat tancat o numerus clausus de models de participació de l’ajuntament en projectes de comunitats energètiques degut al dinamisme del sector i la creativitat humana, a dia d’avui ja és possible, gràcies a l’experiència acumulada els darrers anys, aportar una recopilació d’alguns dels models que es consideren més interessants.

Aquest estudi té com a objecte caracteritzar jurídicament i aportar models de clàusules, plecs i estatuts pels següents supòsits:

Cessió de cobertes demanials: l’ajuntament cedeix una coberta d’un edifici de la seva titularitat a una comunitat energètica perquè aquesta financi i executi sobre la mateixa una instal·lació fotovoltaica d’autoconsum que serà propietat de la pròpia comunitat energètica.

  • Amb concurs públic
  • Amb adjudicació directa

Cessió de sòl urbà : supòsit semblant a l’anterior però introduint qüestions relatives al fet que es facin sobre sòl i no sobre coberta.

Cessió d’instal·lacions fotovoltaiques municipals: l’ajuntament cedeix una instal·lació fotovoltaica d’autoconsum de la seva titularitat, un bé patrimonial, perquè una comunitat energètica articuli i gestioni un autoconsum col·lectiu de tal forma que l’energia que l’ajuntament no pot autoconsumir sigui repartida en el municipi amb criteris socials preestablerts.

  • Plec de cessió gratuïta d’instal·lació fotovoltaica municipal a entitat sense ànim de lucre per al compliment d’interessos de caràcter local

Incorporació de l’ajuntament com a membre d’una comunitat energètica: no tots els autoconsums col·lectius són comunitats energètiques, ni és l’autoconsum l’única activitat que pot dur a terme una comunitat energètica. Mentre que els supòsits senyalats anteriorment impliquen relacions d’aprofitament de béns públics per part de projectes que pretenguin posar en marxa una comunitat energètica, en aquest capítol es tracta l’entrada dels ajuntaments a la forma jurídica amb la qual es vehicula la comunitat energètica.

  • Estatuts de societat limitada sense ànim de lucre subjectiu
  • Estatuts de cooperativa
  • Estatuts d’associació

Adquisició d’energia autoconsumida: pot un ajuntament comprar energia autoconsumida produïda en la instal·lació d’un subjecte privat, com ara una comunitat energètica? S’aporta la caracterització jurídica d’aquest supòsit tant per la via contractual com patrimonial.

Completen el document dues notes addicionals:

  • Nota addicional de mobilitat elèctrica: la promoció municipal d'iniciatives de mobilitat elèctrica compartida des d’una perspectiva legal i d’oportunitat política.
  • Principi de legalitat i canvi climàtic: com interpretar el principi de legalitat atesa la normativa vigent en matèria climàtica? Pot ser aquest principi també una oportunitat per justificar determinades actuacions i projectes? Apartat destinat específicament a servir com a eina de suport justificatiu per a secretaris i interventores municipals.

Aquest estudi ha estat promogut des de l’OTC-FMI de l’ACM, i confeccionat  per Samsø, despatx d’advocats especialitzat en transició energètica justa i distribuïda.

La seva finalitat última és contribuir a una efectiva i àgil materialització de projectes transformadors i amb impacte positiu dintre d’una normativa, la del sector públic local, que òbviament condiciona i ha de condicionar l'actuació de qualsevol poder públic. En definitiva, aspira a ser un pont jurídic entre aquesta normativa i la del sector elèctric, un traductor del que és tècnic al que és jurídic i viceversa, per contribuir a que les territoris, la seva gent i les seves institucions puguin passar d’espectadors a protagonistes del procés de transició energètica.

 

ANNEXOS

Annex I - Plec de concessió de cobertes demanials amb concurs públic: DOCUMENT

Annex II - Plec de concessió de cobertes demanials amb adjudicació directa: DOCUMENT

Annex III - Plec de cessió d’instal·lació fotovoltaica municipal: DOCUMENT

Annex IV- Estatuts de la societat limitada: DOCUMENT

Annex V – Estatuts de la cooperativa: DOCUMENT

Annex VI - Estatuts de l’associació: DOCUMENT

Annex VII – Acta fundacional de l’associació: DOCUMENT