IniciActualitat › 10 anys de la Central de Compres de l'A...

10 anys de la Central de Compres de l'ACM: una eina que estalvia temps i diners al món local

04 maig de 2023

La Central de Compres de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) ha complert 10 anys amb més de 1.400 entitats que en són usuàries -900 de les quals ajuntaments-, i una facturació de 1.470 milions d'euros que ha fet estalviar als ens locals 138 milions. Amb un catàleg de 22 productes i serveis, la Central de Compres estalvia temps i diners al món local, i els dona seguretat jurídica.

L'Ajuntament d'Amposta va ser un dels municipis que són a la Central de Compres de l'ACN des de l'inici. Durant aquest temps, ha fet ús d'11 del total de 22 productes i serveis. Des de la contractació de l'electricitat i el gas, a l'adquisició d'uniformes per a la policia local, a una llista menys habitual, com tirolines per a parcs infantils o carregadors de vehicles elèctrics a la via pública.

La secretària accidental i cap de contractació del consistori, Verònica Arasa, destaca que l'aprovació de la nova llei de contractacions va fer disparar les licitacions dels ajuntaments. "Això té un cost de recursos i temps impressionant", remarca, mentre que la central de compres agilitza en gran mesura tot el procediment: "Adherir-se a les licitacions fetes és molt ràpid. T'hi afegeixes amb totes les garanties, un preu molt bo i una qualitat boníssima".

Com l'Ajuntament d'Amposta, la Diputació de Lleida és usuària de la Central de Compres des de l'inici. La seva coordinadora general, Cèlia Argilés, destaca que "facilita molt els tràmits" i les licitacions al món local. Això en una societat en què, segons argumenta, cada vegada les tramitacions són més "complexes" mentre que, per contra, els ens locals sovint no disposen de tots els perfils tècnics necessaris especialitzats.

Argilés destaca que serveis com la contractació del subministrament elèctric o les assegurances surten "més econòmiques". "Tenir-ho tot centralitzat i que un ens liciti un contracte d'un subministrament que necessiten tots els ens locals és un avantatge indiscutible", afirma. La coordinadora general de la Diputació de Lleida ho qualifica com un "servei útil", com demostra l'ampliació progressiva del catàleg.

L'Ajuntament del Prat de Llobregat es va adherir a la Central de Compres el setembre del 2019 i actualment utilitza set dels 22 productes del catàleg. La primera compra, tot just a l'inici, va ser un vehicle. Rosa Huguet, tècnica d'Administració General, Contractació i Patrimoni del consistori, explica que aquesta eina ha fet "molt més àgil" el dia a dia. Entre els avantatges, més enllà de l'estalvi econòmic, la simplificació de la tramitació dels expedients d'adjudicació i una major seguretat jurídica. "Que l'ACM liciti les adjudicacions ens beneficia molt perquè verifica la qualitat dels productes i la solvència de les empreses", afirma, "això ens estalvia temps i feina".

Un exemple és la contractació de les assegurances a través de l'ACM. "Ens ha estalviat molts mals de cap", assegura la cap de negociat de Contractació i Patrimoni, Merche Hernández. Recorda que quan negociaven directament des de l'ajuntament per aconseguir preus més baixos, moltes companyies rebutjaven treballar amb ells. "Vam veure que moltes estudiaven la nostra sinistralitat i al final no es presentaven els concursos", lamenta.

Veient que molts concursos quedaven deserts, van optar per contractar-les a través de la Central de Compres. Recorda que els municipis han de contractar diversos tipus de pòlisses i que gestionar-ho conjuntament via l'ACM els ha beneficiat molt.

Les Oluges és un municipi de la Segarra de cop més de 160 habitants que es va adherir a la Central de Compres l'abril del 2015 amb la contractació del subministrament elèctric. Aquest any també s'ha sumat al d'equips multifunció d'oficina, que els ha permès tenir una nova fotocopiadora.

Com en altres municipis, la secretària-interventora del Servei d'Atenció Tècnica (SAT) del Consell Comarcal de la Segarra a l'Ajuntament de les Oluges, Sílvia Rico, coincideix en destacar que la Central de Compres els "facilita molt la feina" i estalviar temps i diners. "Els expedients de contractació són feixucs perquè requereixen molts tràmits i els municipis petits tenim poc temps i pocs recursos", argumenta, "disposar d'aquests acord ens permet estalviar temps i tenir els expedients ben fets".

Algunes entitats ja demanen una ampliació del catàleg. Des d'Amposta, per exemple, reclamen la possibilitat de contractar els materials d'ús habitual de la brigada municipal. "Voldríem que ho tinguessin tot licitat, però entenem que tenen els recursos i temps que tenen. Els ajuntaments anem demanant", conclou Arasa.

La Central de Compres de l'ACM també inclou la col·laboració d'entitats del món local especialitzades. És el cas de l'Agència Local de l'Energia d'Osona (ALEO), que es dedica a l'assessorament energètic dels ajuntaments de la comarca des de fa més de 20 anys. La seva trajectòria ha fet que s'hagi comptat amb la seva expertesa per ajudar en l'elaboració d'alguns dels acords marc de la Central de Compres de l'ACM. És el cas de l'acord marc de comercialització d'electricitat i del subministrament de gas.

El responsable de l'ALEO, Gil Salvans, qualifica de "molt gratificant" l'experiència amb la Central de Compres, que "t'assegura que compleixes el marc legal, t'estalvia tràmits i aconsegueixes millors preus". És el cas de Folgueroles, que podrà canviar tot l'enllumenat a partir d'una subvenció de la Diputació de Barcelona. Amb l'adhesió a l'acord marc de la Central de Compres de l'ACM, el consistori s'estalviarà fer un procés de licitació, exposició pública, rebuda d'ofertes i valoració. "En comptes de tot això, poden anar a l'acord marc i, quan tinguin la subvenció, ja es pot comprar directament", ha explicat Salvans.

L'agència osonenca treballa amb la Central de Compres de l'ACM des del 2011 i Salvans creu que fan un "bon vincle": "Nosaltres som molt proactius perquè els ajuntament facin coses i ells donen tranquil·litat jurídica i agilitat en els tràmits".

A més, destaca que des del març del 2023 està actiu un paquet de serveis relacionats amb la generació d'energia solar fotovoltaica. "Tan de bo hagués arribat abans, però ha arribat en un bon moment perquè aquest 2023 es muntaran moltes instal·lacions", reconeix.

El subministrament elèctric, el servei amb més demanda

La Central de Compres de l'ACM compta amb un catàleg de 22 productes i serveis. Els serveis més utilitzats són la contractació del subministrament elèctric, amb 1.062 entitats; l'activació de pòlisses d'assegurances, amb 823 entitats adherides, i l'adquisició d'equips d'impressió, amb 540. Amb els anys, l'oferta s'ha anat ampliant. Així, els ens locals poden adquirir vehicles elèctrics o híbrids per a la flota de policia local o brigada municipal, contractar serveis de manteniment d'ascensors, comprar equips informàtics, adquirir uniformes policials i de protecció civil, o mobiliari urbà i parcs infantils, entre d'altres. També es potencia l'adquisició socialment responsable. Per exemple, des del 2015, la contractació de l'energia elèctrica és d'origen 100% renovable.