IniciActualitat › Uns 150 electes locals comparteixen eines, e...

Uns 150 electes locals comparteixen eines, estratègies i dinàmiques a l’Escola de Governs Locals de Lloret de Mar

16 setembre de 2023

L’Associació Catalana de Municipis, a través de la Fundació Aula d’Alts Estudis d’Electes (FAAEE), ha celebrat aquest cap de setmana l’edició 2023 de l’Escola de Governs Locals. Es tracta de la 7a edició d’aquesta iniciativa formativa presencial adreçada als nous electes locals, escollits en les darreres eleccions municipals.

Durant dos dies (divendres tarda i dissabte matí), més de 150 electes locals de diferents punts del territori català han compartit espai a Lloret de Mar. L’Escola de Governs Locals ha presentat un programa formatiu orientat específicament a planificar, organitzar i abordar els reptes del nou mandat municipalista.

En la inauguració, la nova presidenta de l’ACM, Meritxell Budó, va destacar la presencialitat de la iniciativa perquè “la interacció presencial és fonamental per enfortir el món local i per impulsar el municipalisme. El municipalisme és xarxa, i cal teixir complicitats per ser més forts. És el valor del pluralisme, i de treballar per allò que ens uneix”. També va posar en valor l’oferta formativa que s’ha posat a disposició dels nous electes sorgits dels comicis 2023, que es complementarà aquest setembre i octubre amb 13 cursos temàtics online i que ja compten amb més de 1.100 electes inscrits. De cara al novembre i desembre hi haurà quasi una vintena de cursos nous centrats en habilitats directives, lideratge, resolució de conflictes o gestió d’equips. Budó ha insistit que l’ACM “estem al vostre costat i treballem perquè el món local guanyi força i capacitat en la governança dels afers públics del país”.

L’Escola de Governs Locals es va inaugurar amb una lliçó inaugural sobre la planificació de noves estratègies als governs locals a càrrec del doctor Carles Ramió, catedràtic de Ciència Polític i de l’Administració de la UPF. També es va parlar de la la importància de la col·laboració publicoprivada per a la qualitat de les polítiques públiques locals que va comptar amb la participació de la directora associada d’Esade, la doctoro Mònica Reig.

En la part més pràctica, els electes locals van poder participar en dos tallers dinamitzats per Daniel Tarragó, sociòleg i soci-director de Neòpolis. Així, es va insistir en dos temes centrals, el bon govern i la participació política en el món local. El divendres es va tancar amb un sopar dinamitzat amb una sessió participativa entre els assistents.

El dissabte es va començar amb una sessió magistral sobre la reforma del govern dels serveis públics a càrrec del doctor Germà Bel, catedràtic d’Economia de la Universitat de Barcelona i director de l’Observatori d’Anàlisi i Avaluació de Polítiques públiques de la UB. Els electes també van poder participar en dos tallers centrats en lideratge i gestió d’equips. En una primera part la psicòloga Inma Puig es va centrar en com gestionar equips en marcs de complexitat política per cuidar emocions i aconseguir un bon treball en equip. A la segona part Claudio Drapkin, coach i expert en lideratge es va centrar en aspectes com el compromís i la cooperació per assolir un govern empàtic amb la ciutadania, eficient i eficaç.

L’Escola de Governs Locals es va tancar amb una taula rodona de periodistes per parlar d’actualitat i de com es presenta el mandat municipalista 2023-2027. HI van participar Ferran Espada, periodista de Público; Carme Rocamora, periodista de Nació Digital; Pau Canaleta, professor de comunicació política de la UPF; i Teresa Ciges, periodista i consultora de comunicació política. La periodista Cristina Puig va moderar la taula rodona de periodistes.

A la cloenda va participar-hi l'alcalde de Lloret de Mar, Adrià Lamelas, i el vicepresident de l'ACM, Jaume Oliveras.