
2 de cada 3 municipis de l’Alt Pirineu compren productes o serveis a través de la Central de compres impulsada per l’Associació Catalana de Municipis. A l’Alt Urgell i a la Cerdanya gairebé tots els municipis compren o utilitzen la compra centralitzada.
Aquest matí s’ha celebrat a Tremp la setena de les jornades que l’ACM està duent a terme pel territori català. Una jornada que té per objectiu reunir-se amb responsables de compres i contractació dels ens locals de l’Alt Pirineu (Alt Urgell, Alta Ribagorça, La Cerdanya, Pallars Sobirà, Pallars Jussà). L’acte s’ha fet a la seu del Consell Comarcal del Pallars Jussà i ha servit per explicar el catàleg de béns, serveis i subministraments que la Central de Compres del món local ofereix als ens locals, així com les novetats en matèria de contractació a partir de la Directiva 2014/24/EU de contractació pública.
L’acte ha estat inaugurat pel president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constantí Aranda, qui ha manifestat que “la Central de compres de l’ACM pot ser i ha de ser una eina útil per als municipis petits en habitants, com és el cas del Pallars Jussà”.
Per la seva banda, el secretari general de l’ACM, Marc Pifarré ha posat en valor el fet que “la compra agregada fomenta el reequilibri territorial i té una clara voluntat de ser útil a la realitat pirinenca”.
Finalment, el responsable de l’Oficina de la Delegació del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Josep Ramon Fondevilla, ha manifestat que “la realitat del Pirineu és molt singular: pocs habitants i molt territori, per tant, és molt més costós prestar serveis. És aquí on és útil la Central de compres”.
El 72% dels ajuntaments catalans es beneficien de la Central de Compres
Actualment, la Central de Compres del món local, impulsada per l’ACM, compta amb 843 ens locals que adquireixen productes o serveis mitjançant aquest pioner sistema. Si parlem d’ajuntaments, el 72% dels municipis catalans ja hi compren. Aquesta xifra demostra que és la central compres més utilitzada a l’Estat espanyol.
Per productes, 646 ens locals es beneficien del subministrament elèctric, 145 del servei de Gas, 358 del servei d’assegurances, 59 compren vehicles, 36 compren equips d’impressió, 43 paper, 4 maquinària tècnica i 85 contracten el servei de prevenció de riscos laborals.
53 ens locals de la l’Alt Pirineu compren productes o serveis
A l’Alt Pirineu hi ha 53 ens locals (63%) que compren productes o serveis de la Central de compres. A l’Alta Ribagorça el 100% dels municipis i a La Cerdanya el 88%, són les dues comarques que compren més serveis.
Els productes més sol·licitats són l’electricitat (36 ens locals), assegurances (27 ens locals) i paper (1).
Tot seguit detallem les infografies amb les dades de cada comarca: