IniciActualitat › La 2ª Convenció del Petit Municipi de l’...

La 2ª Convenció del Petit Municipi de l’ACM aposta per millorar la connexió digital dels pobles catalans

29 juny de 2018

El municipi de Sant Ramon (La Segarra) ha acollit aquest divendres la 2a Convenció del Petit Municipi, organitzada per l’ACM. La trobada ha comptat amb un centenar d’alcaldes i alcaldesses de municipis de menys de 2.000 habitants de Catalunya amb l’objectiu de compartir problemàtiques i necessitats i, sobretot, estudiar com fer arribar la fibra òptica a les zones rurals a través d’una estratègia conjunta. També s’ha demanat que a l’hora de legislar per tenir en compte les singularitats dels petits municipis.

El Conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha tancat la Convenció destacant la voluntat del Govern català “d’enxarxar el país com a element de vertebració territorial i factor de competitivitat dels municipis”. I ha avançat que “es farà arribar la fibra òptica a totes les capitals de comarca al 2020, i la banda ampla abans del 2023 als municipis de més de 50 habitants”.

Mentrestant, el president de l’ACM, David Saldoni, ha destacat que “l’essència d’aquest país és el territori” i cal “pensar en gran perquè no parlem de petits municipis amb x centenars d’habitants sinó dels que gestionen les dues terceres parts del territori”. Al mateix temps, s’ha referit a la necessitats de fibra òptica perquè “no és un tema de connectivitat, sinó d’igualtat d’oportunitats i benestar per al futur als nostres municipis”.

A Catalunya quasi 600 dels 947 municipis (representen el 5% de la població) tenen menys de 2.000 habitants i gestionen més del 65% del territori. Precisament, com gestionar el territori, potenciar la qualitat de vida i la millora de serveis, fer arribar la digitalització a les zones rurals i als petits ajuntaments han estat algunes de les preocupacions dels alcaldes i alcaldesses presents a la Convenció. Els petits municipis comparteixen com a característiques que són una administració local molt propera, tenen una població reduïda i custodien un territori molt ampli.

La trobada també ha comptat amb la directora general d’Administració Local, Rosa Vestit, que ha explicat que els ajuntaments són importants i han de veure la Generalitat “com un aliat perquè puguem donar els serveis de qualitat i atendre socialment totes les necessitats”. També s’ha referit al nou Pla d’inversions de Catalunya sense concretar com serà però assegurant que “el necessitem i el tindrem, però hem de veure com ha de ser perquè permeti millorar la qualitat de vida dels pobles i que la gent hi pugui treballar”.

Per la seva part, el secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, ha exposat la Llei de territori que “té un caràcter transversal” i que un dels grans objectius és que sigui adaptable a les necessitats del territori català per ordenar-lo, facilitar tramitacions, accés a l’habitatge i regular usos en sòl no urbanitzable o la reconstrucció de masies. Els alcaldes i alcaldesses han demanat poder participar i ser escoltats en el disseny de la Llei, i el Secretari d’Hàbitat s’ha compromès a treballar-la conjuntament i constituir una taula de treball amb la comissió de petits municipis de l’ACM.

La Convenció del Petit Municipi ha tingut lloc al Santuari de Sant Ramon i ha servit per presentar un estudi de l’ACM sobre el desplegament d’infraestructures i xarxes de telecomunicacions al territori català, amb especial incidència en les zones amb menys població i com afavorir la seva connectivitat. La trobada també ha servit per posar en contacte empreses i municipis pel que fa als serveis i productes que ofereix l’ACM a través de la seva Central de Compres del món local. Un organisme que, a través de l’adquisició centralitzada, permet, sobretot als municipis petits, disposar de serveis com el subministrament elèctric o el gas natural o productes com vehicles policials, impressores, ordinadors o desfibril·ladors a preus avantatjosos i amb plena seguretat jurídica i procedimental.