IniciActualitat › La 4a sessió de la Central de Compres de l...

La 4a sessió de la Central de Compres de l’ACM centrada en la contractació local arriba a Tortosa

26 març de 2019

L’Associació Catalana de Municipis i Comarques ha realitzat avui a Tortosa la quarta sessió territorial per parlar de contractació a l’administració local. Aquestes sessions, que recorreran tot Catalunya, van dirigides especialment a responsables d’àrees de contractació i compres dels ens locals catalans amb la voluntat de compartir inquietuds, estratègies i dubtes, un any després de la vigència de la Llei de Contractes del Sector Públic (LCSP).

Aquesta sessió s’ha fet a Tortosa ha comptat amb una trentena de tècnics de les comarques del Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre i Terra Alta i ha comptat amb la benvinguda de la presidenta del Consell Comarcal del Baix Ebre, Sandra Zaragoza. La sessió ha servit per tractar aspectes com els procediments dels contractes menors amb la participació d’Adrià Soler, cap dels Serveis de contractació i suport jurídic de l’Ajuntament de Martorelles. També s’ha parlat de pautes en l’elaboració del plec per a l’execució del contracte i de la implementació de clàusules socials i mediambientals amb Esther Daunas, de l’Ajuntament de Sitges, i dels criteris i subcriteris d’adjudicació amb Jordi Voltas, cap del Servei d’Aprovisionaments, Contractació i Patrimoni de l’Ajuntament de Reus. Les sessions es basen, precisament, en un intercanvi d’experiències i bones pràctiques dels governs locals del país.

El cap de l'àrea de seguiment de contractes de l’ACM, Víctor Torrents, ha exposat les modificacions dels contractes dels acords marc de la Central de Compres en base a la LCSP, i el consultor Isidre Virgili i el responsable de formació de l’ACM, Carles Bassaganya, han destacat els principals canvis que la LCSP ha suposat pels òrgans de contractació locals, en aquest any de vigència de la Llei de Contractes.

Està previst que es facin sessions territorialitzades fins a mitjans del mes d’abril.

43 municipis de les Terres de l’Ebre utilitzen la Central de Compres de l’ACM
Un 83% dels 52 municipis de les Terres de l’Ebre compreses per les comarques del Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre i Terra Alta, adquireixen productes i serveis de la Central de Compres de l’ACM. En aquestes comarques s’utilitzen aquests productes i serveis:

 • Assegurances: 32 (nº municipis)
 • Electricitat: 49
 • Gas: 8
 • Vehicles: 7
 • Equips d’impressió: 3
 • Paper: 12
 • Màquines tècniques: 2
 • Equips informàtics: 4
 • Vídeoactes: 4
 • Ascensors: 6
 • Desfibril·ladors: 3

 
Actualment ofereix 12 productes a més d’un miler d’ens de tot Catalunya. Pel que fa als ajuntaments, 815 compren algun producte o servei com electricitat, gas, assegurances, equips informàtics, mobilitat sostenible, equips d’impressió, maquinària tècnica, paper, vídeoactes, desfibril·ladors i ascensors. L’últim servei que s’ha incorporat és el de subministrament de parcs infantils i mobiliari urbà.

Els ens que compren alguna producte o servei a través de la Central de compres del món local s’asseguren que compleixen amb la Llei de Contractes, aconseguint màxima seguretat jurídica, estalvi de procediments i agilitat, i al mateix temps estalvis econòmics pel fet de comprar de forma agregada.

L’objectiu principal de la Central de compres és que tots els Municipis disposin dels mateixos preus i condicions, siguin petits o grans.

Ús de la Central de Compres per comarques
Baix Ebre: En aquesta comarca 12 municipis de 14 (85,71%) contracten a través de la Central de Compres. L’ús que se’n fa (inclou altres ens com consells comarcals) és el següent: 6 ens locals contracten el servei d’assegurances, 17 compren electricitat, 6 Gas, 4 vehicles, 2 equips d’impressió, 3 paper d’oficina, 1 màquines tècniques, 2 equips informàtics, 2 sistema de vídeoactes, 1 ascensors i 1 desfibril·ladors.

Montsià: En aquesta comarca 11 municipis de 12 (91,67%) contracten a través la Central de Compres. L’ús que se’n fa (inclou altres ens com consells comarcals) és el següent: 9 del servei d’assegurances, 15 compren electricitat, 2 Gas, 2 vehicles, 1 equips d’impressió, 4 paper d’oficina, 1 màquines tècniques, 2 equips informàtics, 2 sistema de vídeoactes, 1 ascensors i 1 desfibril·ladors.

Ribera d’Ebre: En aquesta comarca 13 municipis de 14 (92,86%) contracten a través de la Central de Compres. L’ús que se’n fa (inclou altres ens com consells comarcals o ens dependents) és el següent: 12 del servei d’assegurances, 10 compren electricitat, 1 vehicles, 1 equips d’impressió, 4 paper d’oficina, 1 màquines tècniques, 2 equips informàtics, 2 sistema de vídeoactes i 2 ascensors.

Terra Alta: En aquesta comarca 7 municipis de 12 (58,33%) contracten a través de la Central de Compres. L’ús que se’n fa (inclou altres ens com consells comarcals o ens dependents) és el següent:  5 del servei d’assegurances, 7 compren electricitat, 4 paper d’oficina i 3 ascensors.

Localització