IniciActualitat › Més de 700 alcaldes i alcaldesses mostren a...

Més de 700 alcaldes i alcaldesses mostren al Palau de la Generalitat el rebuig a la sentència del Tribunal Suprem

26 octubre de 2019

Més de 700 alcaldes i alcaldesses de tot el territori català i de diferents sensibilitats polítics han mostrat aquest dissabte al matí en un acte al Palau de la Generalitat el rebuig total a la sentència condemnatòria del Tribunal Suprem als representants institucionals i de la societat civil que van fer possible el referèndum de l’1-O. En un acte, organitzat per l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), els representants del món local han lliurat al President de la Generalitat, Quim Torra, les mocions que van aprovar en els seus consistoris al llarg d’aquests últims dies i en la qual, a banda de rebutjar la sentència, demanen també l’amnistia per als presos i exiliats polítics. En total, 839 ens locals catalans (dels quals 793 són ajuntaments) han aprovat el text de rebuig.

La Galeria Gòtica del Palau s’ha omplert d’alcaldes i representants del Govern català per mostrar la unitat institucional i donar una resposta conjunta a la sentència. El president de l’ACM, Lluís Soler, ha agraït la presència de tots els alcaldes i alcaldesses i ha recordat que era la tercera vegada que el món local reclama poder deixar decidir als ciutadans. “Ens tornem a trobar totes i tots per dir ben alt i ben clar que posar les urnes i facilitar l’exercici de la democràcia no pot comportar 100 anys de presó. Donar la veu al poble ha de servir per escoltar la veu d’una ciutadania que ja fa massa temps que demana ser escoltada i a la que ens devem”, ha reivindicat. Soler també ha defensat la transversalitat i pluralitat d’opinions del món local i que posar urnes no és un delicte: ”Prou de xafar els nostres drets i llibertats. Prou que posar urnes i permetre debats sigui un delicte".

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat que “ara més que mai no podem defallir”, perquè “som en un moment clau” i “només junts ho farem possible, només junts tindrem la força suficient per acabar el que vam començar”. “El poble de Catalunya així ho reclama i nosaltres hi hem d’estar a l’alçada”, ha afirmat.

El president de l’AMI, Josep Maria Cervera, ha afirmat que “patim una persecució judicial, que vol convertir els nostres ajuntaments en gestories. Volem fer política. I si no ens deixen, haurem de buscar un espai on poder-ho fer: l’assemblea d’electes”.
 
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, també ha agraït als alcaldes i alcaldesses “per no retrocedir, gràcies per ser-hi sempre. Avui ens tornem a trobar aquí per reafirmar el nostre compromís amb l’exercici del dret a l’autodeterminació. Som un sol poble”.
 
És la tercera vegada que el món local fa un acte unitari al Palau de la Generalitat per defensar els drets i les llibertats. El primer cop es va fer el 4 d’octubre de 2014 abans de la consulta del 9 de novembre amb Artur Mas com a president i amb uns 800 alcaldes i alcaldesses. La segona vegada va ser el setembre de 2017 amb el President Puigdemont, en un acte a favor del referèndum amb més de 700 batlles.