IniciActualitat › L’ACM aborda la necessitat de crear un pla...

L’ACM aborda la necessitat de crear un pla de rescat cultural amb la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga

04 maig de 2020
  • Joana Ortega: “L’impuls i el rescat al sector cultural passa per 3 eixos: el foment del sector i del consum cultural, la liquiditat i les ajudes al sector, i l’establiment d’un full de ruta clar per a la seva reobertura”

 

La secretària general de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Joana Ortega, s’ha reunit telemàticament aquest dilluns al matí amb la Consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i el seu equip, per sentar les bases del desconfinament en el sector cultural, alhora que el municipalisme català hi ha aportat les necessàries mesures per reactivar el sector, de manera coordinada amb el Govern, arran de la crisi social i econòmica derivada del Coronavirus. En la trobada també hi ha assistit la presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Olga Arnau, i el seu secretari general, Magí Rovira.

La secretària general de l'ACM, Joana Ortega, ha destacat que el sector cultural està patint de forma acusada aquesta situació de crisi amb la cancel·lació de moltíssimes actuacions, programacions i festivals, i la incertesa seguirà en els propers mesos”. Per això, ha afegit que “cal fer un replantejament i un pla per ajudar el sector d’acord amb la tornada a la normalitat. Si invertim en cultura, estem invertint en els nostres pobles i ciutats, no només per generar una societat més culta, sinó també més rica i més viva”. 

En aquest sentit, s’ha plantejat la necessitat de posar en marxa mesures dirigides a la cultura que podrien passar per reforçar fons destinats a les entitats culturals, crear nous ajuts i subvencions per al teixit cultural local, reforçar el finançament de les biblioteques públiques o reorganitzar el calendari d’activitats culturals previstes als municipis. Així, també s’ha parlar que molts municipis catalans estan pendents de saber si poden programar activitats de Festa Major aquest estiu, especialment els mesos de juliol i agost, i en quines condicions i amb quines mesures, donat que la majoria d’actes solen ser populars i molt seguits per la població.

Tal i com ha manifestat Joana Ortega: El pla de rescat del sector cultural s’ha de basar en tres eixos: el suport públic i l’impuls al sector i al consum cultural, les mesures de liquiditat, ajudes i finançament, per tal d’evitar la destrucció del teixit cultural, econòmic i empresarial del sector, i l’establiment d’un full de ruta clar pel que fa a la reobertura dels espais culturals, amb indicacions clares per minimitzar la incertesa”.

Durant la reunió, els representats de l’ACM han tornat a insistir en la necessitat de comptar amb el món local a l’hora de prendre decisions, ja que els ens locals són l’administració més propera a la ciutadania i que coneix les necessitats dels veïns i veïnes. També s’ha posat èmfasi en abordar qualsevol mesura des de la coordinació i cooperació entre administracions.