
-
Lluís Soler: “No hi podrà haver reactivació socioeconòmica sense recursos pels municipis, ni sense que els Ajuntaments puguin disposar dels seus propis superàvits i romanents de tresoreria"
-
L’ACM va lliurar quasi 11.000 mascaretes de protecció i uns 6.000 guants als municipis de la comarca durant les primeres setmanes de la pandèmia
Nova trobada amb el territori dels representants de l’Associació Catalana de Municipis. Aquest dimecres al migdia el president de l’entitat municipalista, Lluís Soler, la secretària general, Joan Ortega, i el secretari general adjunt, Sergi Penedès, han participat al Consell d’alcaldes i alcaldesses de la comarca del Gironès, presidit per Joaquim Roca, alcalde de Sant Gregori.
Aquesta reunió forma part de les visites territorials que l’ACM està realitzant des de fa uns dies de forma telemàtica, a causa de l’emergència de la Covid-19. Així, la trobada ha servit per compartir inquietuds dels màxims representants dels 27 municipis de la comarca del Gironès i exposar algunes de les propostes que cal activar per impulsar la reactivació dels pobles i ciutats després de la pandèmia.
El president de l’ACM, Lluís Soler, ha explicat que “no hi podrà haver reactivació socioeconòmica sense recursos pels municipis, ni sense que els Ajuntaments puguin disposar dels seus propis superàvits i romanents de tresoreria".
També s’ha debatut entorn del servei de transport i menjador escolar i com es gestionarà la tornada a l’escola de cara al mes de setembre. L’ACM ha recollit les propostes dels alcaldes i alcaldesses, així com les seves preocupacions generades per tal d’incorporar-les en les reunions de coordinació amb el Govern català en què participa l’entitat municipalista. També s’ha exposat que l’ACM està reorientant el Pla de Mandat 2020-2024 de l’ACM, per prioritzar nous serveis per als municipis que passen per oferir major assessorament i atenció en matèria de contractació pública, gestió econòmica i de subvencions o dinamització del territori.
El president de l’ACM també ha recordat que l’ACM ja té diversos serveis que estan a disposició dels municipis. Així, ha explicat que molts municipis han rebut assessorament jurídic i tècnic arran de la Covid-19, però també per a resoldre dubtes en quant a normativa o qüestions del dia a dia dels consistoris. També molts d’ells ja fan ús de la vessant formativa de l’ACM, que ha permès en el que portem d’any formar a 126 tècnics i electes en un total de 43 accions formatives diferents.
Cal destacar, a més, que el 100% de municipis i el Consell Comarcal del Gironès són usuaris de la Central de Compres de l’ACM, que ofereix l’opció de contractar 14 productes i serveis de forma agregada, estalviant procediments i amb avantatges econòmics. Els productes més usats són:
- el subministrament elèctric
- les diferents pòlisses d’assegurances,
- el subministrament de gas natural
- l’adquisició de desfibril·ladors
- paper d’oficina
- el servei de manteniment d’ascensors.
Un total de 51 ens en fan ús (27 ajuntaments, el Consell Comarcal i 23 ens depenents). A més durant la gestió de l’emergència de la Covid-19, l’ACM va lliurar gratuïtament als municipis de la comarca:
- 530 mascaretes tèxtils
- 2.950 mascaretes quirúrgiques
- 5.900 guants
- 80 mascaretes FFP2.
I també va afavorir la compra agregada de 7.300 mascaretes FFP2 a 11 municipis i 2 ens depenents de la comarca.
La trobada s’emmarca en la campanya “Reactivem Catalunya”, que contempla trobades virtuals amb tots els alcaldes i alcaldesses de Catalunya, per tal de copsar les necessitats, prioritats i inquietuds del territori (ara mateix ja s'han fet trobades amb més de 200 alcaldes i alcaldesses ); la reorientació del pla de mandat del municipalisme català per prioritzar eines, serveis i recursos per a la reactivació socioeconòmica; i una campanya mediàtica per fomentar el consum, comerç i turisme local, fomentar la cultura i les arts escèniques; i fer un reconeixement explícit als servidors públics i professionals que han contribuït de forma decisiva a superar la pandèmia.