L’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) ha celebrat aquest dimarts una jornada sobre integritat i bon govern local. La sessió s’ha centrat en el paper dels electes en l’impuls de sistemes d’integritat institucional, per fomentar el bon govern i la bona administració.
El vicepresident primer de l’ACM i alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, ha inaugurat la jornada destacat que “en alguns municipis hi pot haver problemàtica per implementar plans d'integritat per la manca de mitjans" i ha afegit que des de l'ACM "volem ajudar i acompanyar els ajuntaments per assolir aquests objectius" i que arribin els plans a tots els municipis catalans. També ha destacat que els plans d'integritat "són un element fonamental de qualitat democràtica" i que "als electes locals ens dona una responsabilitat per assumir i gestionar de la millor manera possible". En aquest sentit ha parlat de la propera publicació de l'actualització de la Guia de plans d'integritat per als ens locals, que editarà la Fundació Transparència i Bon Govern Local de l'ACM.
En una primera ponència, el director de la Fundació Transparència i Bon Govern, Lluís Corominas, ha parlat del necessari planejament estratègic en integritat que han de fer els ens locals, per ser proactius i anar per davant dels canvis normatius i anticipar l’impacte que poden tenir sobre les organitzacions.
La sessió s’ha complementat amb una taula rodona centrada en abordar els riscs i responsabilitats que han d’afrontar els electes en l’exercici dels seus càrrecs.
Hi ha participat el vicesecretari general de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, Roger Cots, la catedràtica de dret penal de la UAB, Míriam Cugat, la doctora en filosofia contemporània i estudis clàssics per la UB, Aïda Palacios, i l’alcaldessa de Vilassar de Mar, Laura Martínez.
A la cloenda, la presidenta de l’ACM i alcaldessa de La Garriga, Meritxell Budó, ha destacat que la tasca dels electes comporta una responsabilitat, sovint desconeguda. Per això, ha insistit que des de l’ACM “treballem proactivament per sensibilitzar els i les electes en les polítiques de prevenció, perquè puguin exercir les seves funcions amb garanties” i ha afegit que “cal assumir el lideratge de les polítiques de bon govern a l’administració pública, per consolidar un model de gestió pública democràtic i de qualitat”.
La Fundació Transparència i Bon Govern de l’ACM, precisament, es va crear per, entre d’altres, impulsar projectes pilot com els “Plans d’integritat als ens locals” que ha permès desenvolupar una metodologia per fer plans d’integritat a les administracions locals. També assessora els ajuntaments en el compliment de la Llei de Transparència, l’elaboració de Plans de Mesures Antifrau, la creació de canals de denúncia, i la resta d’obligacions en els àmbits de bon govern i govern obert.