IniciActualitat › L’ACM aposta per les Mesures Penals Altern...

L’ACM aposta per les Mesures Penals Alternatives com a sistema d’èxit, impulsant la participació dels Ajuntaments i enfortint la coordinació amb el Departament de Justícia

27 setembre de 2022
  • Lluís Soler: “Les Mesures Penals Alternatives són un model d’èxit, tant des des de l’òptica penal, social i comunitària, i del municipalisme català volem impulsar-les encara més per avançar en el sistema penal d’excel·lència i pioner”

  • El Debat Municipalista s’ha centrat en com els ens locals poden donar suport a les mesures penals alternatives

L’ACM ha celebrat aquest dimarts 27 de setembre un nou Debat Municipalista, centrat específicament en les mesures penals alternatives i com els ens locals estan treballant en aquest àmbit. I és que les mesures penals alternatives suposen una mesura paral·lela a l’ingrés a presó i permeten aplicar-se en penes inferiors als dos anys per delictes menors o penes de fins a cinc anys en casos de toxicomanies. Els ens locals són un actor rellevant a l’hora de coordinar-se i col·laborar amb el Departament de Justícia en l’execució d’aquestes mesures penals alternatives, sobretot, en tot allò que fa referència als treballs en benefici a la comunitat.

El president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha recordat que el 2014 les entitats municipalistes van signar un conveni amb el Departament de Justícia per concretar i fomentar programes als municipis en relació a l’execució de treballs en benefici de la comunitat. Soler ha destacat que les Mesures Penals Alternatives “són un model d’èxit, tant des de l'òptica penal, social i comunitària, i des del municipalisme català volem impulsar-les encara més per avançar en el sistema penal d'excel·lència i pioner” i ha afegit que els municipis “tenim un protagonisme directe en les tasques comunitàries que s’ofereixen”. Soler ha insistit en què el municipalisme català pretén “impulsar, encara més, aquest model, oferint suport als ajuntaments, contribuint a donar més visibilitat als beneficis de les Mesures Penals Alternatives i aprofundir en la col·laboració amb el Departament de Justícia”.



Mentrestant, el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Departament de Justícia, Sergi Blázquez, ha explicat que “les dades mostren que la taxa de reincidència de les persones que compleixen la pena a una presó és del 30%. Amb una pena de treball a la comunitat, la taxa baixa a un 10,70%” i ha afegit que el Departament de Justícia “necessitem la col·laboració dels municipis”. La secretària general de l’ACM, Joana Ortega, ha afegit que “cal potenciar les mesures penals alternatives perquè són una manera efectiva de garantir la reinserció i evitar la reincidència".

Es calcula que el 2021 a Catalunya es van executar un total de 14.793 mesures penals alternatives, que poden ser de tres modalitats. D’una banda, una suspensió de la condemna a través de l’obligació imposada pel jutge a sotmetre’s a tractaments de deshabituació de drogues o de salut mental o cursos formatius diferents segons el delicte comès (a Catalunya es van realitzar més de 800 cursos de reeducació i sensibilització viària el 2021). Una altra modalitat són les mesures de seguretat que s’imposen per part del jutge a aquelles persones amb plenitud de facultats en el moment de cometre el delicte i a les quals se’ls imposa una mesura d’internament en un centre psiquiàtric o centre de deshabituació. I la tercera modalitat són els treballs en benefici de la comunitat (TBC) que imposa un jutjat o tribunal a una persona autora d’una falta o delicte lleu i que consisteixen en realitzar un treball d’utilitat pública i d’interès social, sense cap remuneració. I és que molts d’ells ajuden en la neteja de boscos, donen suport a brigades municipals o treballen en biblioteques o instal·lacions esportives, entre d’altres.

En el debat, organitzat per la Fundació Transparència i Bon Govern Local (FTBG), hi ha participat també la directora general d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, Susagna Roura, que ha aportat dades sobre el perfil dels penats, així com dels recursos disponibles, destacant que "hi ha 1.500 persones a la presó que compleixen els requisits per a les MPA. Busquem més entitats i ajuntaments que necessitin voluntaris per reduir la llista d'espera". També hi ha participat la coordinadora de l’equips de Mesures Penals Alternatives Barcelona 1, Elena Lledós, en un debat coordinat pel director de la Fundació Transparència i Bon Govern Local, Lluís Corominas.

La sessió ha comptat amb una taula de debat i intercanvi d’experiències amb la participació de tres representants municipalistes, procedents dels ajuntaments d’Ulldecona, Móra d’Ebre i Calafell, que han exposat el treball i la coordinació de tasques a nivell municipal.

GALERIA DE FOTOS DEL DEBAT MUNICIPALISTA (clica per veure més imatges)