IniciActualitat › L'ACM forma part de la recent constitu...

L'ACM forma part de la recent constituïda Taula del Pacte Nacional pels drets de les persones amb discapacitat

18 juliol de 2019

L'ACM ha participat aquest dijous 18 de juliol al migdia a la constitució de la Taula del Pacte Nacional pels drets de les persones amb discapacitat, que ha estat presidida pel President de la Generalitat, Quim Torra, i el Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani. Una seixantena de representants dels col·lectius i organitzacions implicades en el Pacte, entre elles l'ACM, han participat en l'acte oficial. Aquesta Taula és l’òrgan que, a partir de sis grups de treball, s’encarregarà d’elaborar el document definitiu del Pacte Nacional pels drets de les persones amb discapacitat, i que està previst es presenti el juliol del 2020.

El President Torra ha explicat que la Taula “respon al compromís del Govern d’ajustar-se al que estableix la Convenció de la ONU, que suposa un punt d’inflexió en la protecció i consideració dels drets de les persones amb discapacitat”. Torra ha advocat per “fer un treball conjunt i compartit” com a societat, i “lluitar incansablement fins que tots ens adonem que tots som iguals o, si voleu, iguals de diferents, amb diferents graus d’habilitats i capacitats”.

El conseller El Homrani, per la seva banda, ha destacat que amb “la constitució avui de la Taula del Pacte Nacional suposa el tret de sortida del treball amb un full de ruta clar, que és sincronitzar totes les polítiques que ja estem realitzant, tant entre els diferents departaments de la Generalitat com entre totes les administracions, per tal d’assegurar els drets i la plena ciutadania de les persones amb discapacitat. No tenen cap sentit els calaixos estancs.”

La reunió d’aquest djious de la Taula també ha servit per constituir sis grups de treball: accessibilitat i mobilitat; salut i suports orientats a la comunitat, a la presa de decisions i a la vida independent; educació i infància; inserció laboral, llibertats civils, polítiques, accés a la justícia, dones, seguretat i protecció; i sostenibilitat del sistema i finançament. Les sessions dels grups de treball s’iniciaran el proper mes de setembre i la periodicitat serà bimensual o la que cada grup consideri adient.

Els grups treballaran a partir d’un informe elaborat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que analitza les polítiques públiques impulsades pel Govern en aquest àmbit des de la perspectiva de la Convenció de drets de les persones discapacitades de l’ONU. A partir d’aquesta diagnosi, que utilitzaran els grups de treball, s’establiran les bases, reptes i mesures que constituiran el Pacte Nacional per a les persones amb discapacitat. La divulgació i implementació del Pacte està prevista a partir del segon semestre del 2020 i fins al 2025.