
L'Associació Catalana de Municipis va participar aquest dimecres en dues sessions de treball per buscar solucions respecte a l'habitatge i la pobresa energètica per a persones vulnerables. Al matí es va reunir, de nou, la Taula d'emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. Des dels ens locals es vol posar de relleu la importància de l'aprovació de la Llei 24/2015, tot i que de ben segur hi ha aspectes a millorar.
Els ajuntaments fan un esforç tribal en l'atenció i la cura de les necessitats de les persones amb risc d'exclusió que pateixen els seus ciutadans, i des de l'ACM es posa de relleu aquesta implicació dels ens locals en els espais de debat i de participació.
Així, cal posar de relleu que l’aplicació de la Llei ha facilitat als municipis i als treballadors i les treballadors de serveis socials eines a l'abast per poder actuar davant de les situacions de risc i de necessitat de les persones amb risc d'exclusió residencial.
L'aplicació de la Llei ha possibilitat l'aturada de talls de subministraments bàsics a persones i/o famílies en risc d'exclusió residencial ateses pels equips de serveis socials dels municipis i ha facilitat eines, encara que insuficients, per poder protegir a les famílies que poden quedar-se sense habitatge.
Tant la directora operativa d’Actuacions d’Urgència en Matèria d’Habitatge, Sílvia Grau, com la directora de l’Agència Catalana de Consum, Montserrat Ribera, van posar en valor la tasca incondicional dels professionals dels serveis socials bàsics dels municipis. Posant de relleu que sense la seva feina diària, i que molts cops impedeix realitzar la tasca pròpia del treball social, no s'hagués pogut tirar endavant l'aplicació de la Llei.
Estratègia integral per a l'atenció a persones en situació de Sensellarisme
A la tarda, i també amb la voluntat de millora en l'atenció a persones amb risc d'exclusió, l’ACM va donar suport a l'estratègia catalana per a l’abordatge del sensellarisme.
Es tracta d'un fenomen multicausal que s'ha agreujat amb la crisi econòmica i l'increment de les desigualtats. Per això, es veu necessari abordar aquest fenomen des d’una estratègia integral d’atenció al sensellarisme.
Així l’Estratègia neix per donar resposta al col·lectiu de persones sense llar i per reduir el greu impacte que l’exclusió residencial provoca en les seves oportunitats d’integració. En aquest sentit, l’ACM dóna suport al Govern en d’elaboració d’un full de ruta global i transversal en què es tinguin en compte els aspectes relacionats amb l’habitatge, el treball, la salut, l’entorn social i familiar. Posant en valor el paper dels ens locals i les entitats que intervenen en aquest col·lectiu.
La presentació va comptar amb la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs.