
La presidenta de l'ACM i alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó, i el secretari general, Miquel Buch, han participat aquest matí en una reunió amb el Conseller de Salut, Manel Balcells. La trobada, on també hi han participat representants de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), s'ha fet a la seu del Departament per treballar qüestions conjuntes que afecten el municipalisme català.
En aquest sentit, s'han abordat dos projectes que tenen especial incidència en els municipis catalans i en el servei que reben els seus ciutadans. D'una banda, s'ha parlat de ruralitat i del pla d'abordatge de l'Atenció Primària en l'àmbit rural. Des de l'ACM s'ha demanat poder disposar de major informació sobre el nou model d'atenció i s'ha traslladat la preocupació per la manca de professionals sanitaris en els centres hospitalaris rurals. Per això, s'ha demanat al Departament de Salut si es pot posar més incentius als professionals sanitaris perquè vulguin treballar i accedir als centres hospitalaris de les zones rurals. La presidenta de l'ACM, Meritxell Budó, ha destacat que "la prestació de serveis a les zones rurals té una especial complexitat per la distància, les comunicacions i les infraestructures. Per això, cal buscar nous models de gestió que potenciïn una sanitat de qualitat equilibrada territorialment i que també tingui cura i incentivi els professionals sanitaris a garantir l'assistència sanitària a les zones menys poblades".
En aquest sentit, des de l'ACM també s'ha fet aquesta sol·licitud amb relació a l'avantprojecte d'Estatut del municipi rural, que està elaborant el Govern català, perquè tingui en consideració mesures i qüestions de l'àmbit sanitari. Des de l'ACM s'ha ofert total col·laboració perquè el nou model d'atenció sanitària potenciï la major equitat i el major equilibri territorial possibles.
D'altra banda, a la reunió també s'ha parlat del nou model d'atenció pediràtrica, que es desplegarà a Catalunya aquest 2024. Des de l'ACM s'ha sol·licitat disposar de major informació i, sobretot, que aquesta informació es traslladi a les persones usuàries del territori, als professionals i treballadors, i als ajuntaments que hauran d'implementar el model en els nous equips territorials d'atenció pediàtrica. "És fonamental que tots els actors que intervenen a l'hora de donar una atenció pediàtrica, ja siguin professionals sanitaris com els mateixos municipis, coneguin exactament com funcionarà el nou model, per poder ser més eficients i oferir un servei pròxim i de qualitat", ha explicat Budó.
La delegació de l'ACM ha mostrat, un cop més, la total predisposició d'estar al costat de les institucions del país i, en especial, del Departament de Salut per gestionar els reptes futurs.