
La vicepresidenta de l'ACM i alcaldessa de Maçanet de Cabrenys, Mercè Bosch, ha comparegut aquest dijous al matí davant la Comissió de Drets Socials del Parlament de Catalunya en relació a la Proposició de llei de modificació de la Llei 14/2017, de 20 de juliol, de la renda garantida de ciutadania.
Bosch ha insistit en la necessitat que el municipalisme sigui un actor corresponsable en el disseny i la planificació de les polítiques d’atenció a la ciutadania, i no només simples executors, tenint en compte la proximitat i el coneixement que representen els ens locals.
Referent a la Renda Garantida de Ciutadania, ha manifestat que “´no pot haver-hi condicions en la renda garantida, perquè és un avenç social molt important que cal consolidar i millorar”, tot i valorar positivament la proposició amb aspectes com l’ampliació dels beneficiaris i l’augment de dotació econòmica. Tot i això, Mercè Bosch, en nom de l’ACM, ha reclamat potenciar els serveis socials municipals amb més recursos i millorar la coordinació amb altres administracions com la Generalitat o l’estat. Des de l’ACM també es demana simplificar la gestió de la Renda Garantida per fer-la més accessible a la ciutadania.
Es calcula que una quarta part de les famílies amb fills de Catalunya estan en situació de pobresa. Actualment, hi ha unes 170.000 persones beneficiàries de la Renda Garantida de Ciutadania, arribant només al 28% de les persones amb pobresa severa. Des de l’ACM, es demana poder arribar a tot el territori i que s’actualitzi l’Indicador de renda de suficiència (IRSC) que està congelat des del 2010 i que és el barem en el qual es basa la renda garantida de ciutadania. També es demana unificar la gestió de la Renda Garantida i l’Ingrés Mínim Vital per facilitar l’accés del ciutadà i que les dues estiguin gestionades des de Catalunya amb un marca protagonisme municipal des de les àrees bàsiques de serveis socials.
Des de l’ACM s’entén l’atenció a les persones com una “estratègia de país per assolir l’equitat social i territorial” perquè els ciutadans, visquin on visquin, tinguin els mateixos drets i oportunitats.