
La Vicepresidenta de Projecció Exterior i Institucional i alcaldessa d'Anglès, Àstrid Desset, ha comparegut aquest dimarts al migdia al Parlament de Catalunya per denunciar els greuges del món local amb l'aplicació de l'article 155. En el marc de la Comissió d'investigació sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola a Catalunya, Desset ha recordat que el cessament del President de la Generalitat i de tots els membres del Govern català, juntament amb la supressió de diversos organismes (en total 234 cessaments), va fer perdre interlocutors i va dificultar el contacte entre món local i administració de la Generalitat amb la pèrdua dels marc de relació estables.
En aquest sentit, ha manifestat que la repercussió ha trascendit els dies d'aplicació del 155 amb endarreriment de tràmits i pagaments de subvencions. Per exemple, ha posat èmfasi en la convocatòria de les subvencions de l'Institut Català de les Dones per als ens locals que van quedar suspeses, no es va poder constituir un Consell gestor del Real Decret que regulava el bo social i mesures de protecció pels consumidors domèstics d'energia elèctrica o va provocar la paralització de convenis amb els ens locals. També va paralitzar la contractació per part de la Generalitat d'uns 200 professionals per ajudar a l'acollida i integració de menors estrangers no acompanyats.
Àstrid Desset també ha denunciat que l'aplicació del 155 va suposar paralitzar l'activitat legislativa i normatives que estaven en tràmit, juntament amb moltes altres conseqüències indirectes dificultant la concessió d'ajuts, la signatura de convenis o normatives en àmbits tant diversos com esports, medi ambient, joventut, o els serveis socials.