IniciActualitat › El secretari general de l'ACM explica e...

El secretari general de l'ACM explica en el marc del Congrés de Govern Digital 2018 que l'entitat pretén avançar cap a una plataforma de contractació pública innovadora

22 març de 2018

El Secretari General de l’ACM, Marc Pifarré, ha participat aquest dijous a la segona i última sessió del Congrés Digital 2018, que tenia lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona sota l’organització del Consorci d’Administració Oberta de Catalunya i Localret.

Marc Pifarré ha centrat la seva exposició en explicar l’experiència de la Central de Compres del món local com a inciativa per generar estalvi, simplificació i transparència entre els ens locals que se’n beneficien. Actualment, més d’un miler d’ens compren o adquireixen algun dels 11 productes i serveis que s’ofereixen. L’oferta es basa en criteris de sostenibilitat, socials i territorials per oferir seguretat jurídic, preus avantatjosos, estalvia procediments i fomentar la indústria local. Pifarré ha explicat que el projecte de la Central de Compres va sorgir amb la voluntat que els ens locals de Catalunya puguin donar un millor servei a la ciutadania. 

Actualment, s’ofereixen els serveis de subministrament elèctric, gas natural, mobilitat sostenible, paper d’oficina, maquinària tècnica, equips informàtics, impressores, sistema de vídeoactes, manteniment d’ascensors, assegurances i desfibril·ladors elèctrics. Ja s’estan preparant licitacions noves en àmbits com l’enllumenat públic amb LED, calderes de biomassa, adquisició d’uniformes policials i de brigada o instal·lació de parcs infantils i mobiliari urbà.

Amb base a l’experiència amb la Central de Compres del món local, el secretari general de l’ACM ha anunciat la voluntat de crear una plataforma pública de contractació que integri tot el procés des de la detecció de necessitats, el procés de licitació, fins a l’adquisició dels béns i serveis, complint amb la normativa de compra pública. Així, ha constatat que es podria crear una comunitat de compradors públics locals per enllaçar els més de mil òrgans de contractació públics locals, per tal d’optimitzar el procediment de licitació, així com alinear el coneixement i la capacitat de contractació local. 

Finalment, per Pifarré, aquesta plataforma pública de contractació pot aportar experiències positives en l’administració pública com tenir un coneixement de la despesa pública del món local, augmentar la transparència i millorar les polítiques públiques sectorials de la Generalitat. 

El Congrés de Govern Digital és un fòrum de debat a nivell català en l’àmbit de l’administració digital. Aquesta edició 2018 estava focalitzada en l’àmbit local i en projectes i iniciatives que persegueixen una transformació digital de processos i formes de treballs dels ens locals per donar resposta als reptes de la societat digital.