IniciActualitat › L’ACM ja ha posat en marxa pràcticament e...

L’ACM ja ha posat en marxa pràcticament el 50% del Pla de Mandat del municipalisme català pel període 2020-2024

30 març de 2021
  • Lluís Soler: “Ara més que mai hem de posar tots els recursos al servei dels ajuntaments i, amb ells, a totes les ciutadanes i ciutadans”

  • L’Associació de Micropobles de Catalunya s’integra en l’executiu de l’entitat municipalista

 

El Comitè Executiu de l’ACM s’ha reunit per primera vegada aquest 2021 per fer balanç dels últims mesos, l’actualitat municipalista i les mesures impulsades per a la reactivació socioeconòmica, en una reunió virtual que ha agrupat una cinquantena d’alcaldes i alcaldesses. A banda de fer un balanç dels darrers tres mesos, l’executiu ha abordat l’execució del Pla de Mandat 2020-2024, aprovat al febrer del 2020.

En aquest any, l’entitat municipalista ja ha posat en marxa o completat el 47% del centernar d’accions aprovades en l’assemblea de l’ACM al Recinte Modernista de Sant Pau, i basades en l’acció climàtica, la qualitat de vida i la prosperitat. Destaca l’impuls, de l’Agenda 2030, la digitalització de totes les eines i serveis de suport, assessorament i formació, i totes les mesures destinades a la defensa i impuls del municipalisme. Tot això marcat també per la pandèmia derivada de la COVID19, i la crisi sanitària, social i econòmica, que ha afectat de ple a tots els pobles i ciutats.

En aquest context el municipalisme català ha redoblat els esforços de suport, assistència, acompanyament i defensa dels Ajuntaments, com a la millor manera de superar la pandèmia i impulsar la reactivació socioeconòmica. En el marc de l’Agenda 2030, l’ACM està liderant, juntament amb l’Associació de Micropobles, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), la redacció del document base que ha de concretar una Agenda Rural a Catalunya per impulsar i dinamitzar el territori rural i incidir en polítiques públiques sostenibles i de futur.

Segons el president de l’ACM, Lluís Soler, destaca que “la pandèmia derivada de la COVID19 ha posat en evidència, més que mai, la necessitat d’abocar tots els recursos disponibles al servei dels Ajuntaments i, amb ells, al servei de totes les ciutadanes i ciutadans”.

El Pla de Mandat també està incidint en la dotació de més serveis i atenció als ens locals. Un àmbit liderat per la Central de Compres que actualment ofereix servei a 863 ajuntaments, 41 consells comarcals, 4 diputacions i 390 ens depenents, i que ara fa un pas més amb la posada en marxa de la nova Fundació Municipalista d’Impuls Territorial (FMIT). Un organisme que ha de dotar al municipalisme català de noves eines, serveis, suport, assessorament i reflexió en l’àmbit territorial, sumant sinergies entre l’administració local, l’àmbit acadèmic i d’expertesa i l’àmbit professional.

En el Comitè Executiu de l’ACM també s’ha fet efectiva la incorporació de l’Associació de Micropobles de Catalunya, a través del seu president Mario Urrea, alcalde de Torrebesses. D’aquesta manera, l’executiu de la principal entitat municipalista segueix incorporant visions transversals del municipalisme, ja que al seu executiu també hi participen representants de les 4 diputacions catalanes, Localret, el Fons de Cooperació Local i l’Associació de Municipis per la Independència.

PLA DE MANDAT 2020-2024