IniciActualitat › L’ACM impulsa el projecte “arrelament”...

L’ACM impulsa el projecte “arrelament” per combatre el despoblament a Catalunya

01 febrer de 2021
  • El projecte cofinançarà tres propostes pilot que ajudin a desenvolupar serveis a la ciutadania i que permetin combatre el despoblament

  • Lluís Soler: “Cal actuar d’una manera decidida i urgent per afrontar el despoblament al nostre país.

 

L’Associació Catalana de Municipis (ACM), a través de la Fundació Transparència i Bon Govern Local (FTBG) està desenvolupant un projecte amb l’objectiu de combatre el despoblament a bona part del territori català. El projecte ‘Arrelament al territori’ pretén detectar problemàtiques i necessitats a les zones afectades per aquest fenomen i implementar iniciatives i bones pràctiques que ajudin a potenciar el territori.

En aquest sentit, el president de l’ACM, Lluís Soler, ha insistit amb que “cal actuar d’una manera decidida i urgent  per afrontar el despoblament al nostre país” i ha explicat que “volem un territori equilibrat i vertebrat i per aconseguir-ho cal que els veïns i veïnes que viuen en municipis petits disposin de les mateixes oportunitats de desenvolupament que la resta del territori”. A la vegada, Soler ha afegit que “la digitalització, la millora de la qualitat de vida, els serveis a la persona i, sobretot, a la gent gran, les polítiques d’ocupació i les oportunitats per als joves són claus perquè els municipis petits tinguin un futur esperançador i ple de vitalitat”.

El projecte ‘Arrelament al territori’ compta amb tres fases. En la primera es va fer una diagnosi sobre el terreny, en base a un estudi conjunt amb la Fundació Pi Sunyer (Estudi sobre despoblament i envelliment de la població), per conèixer les principals problemàtiques relacionades amb el despoblament i la realitat socioeconòmica dels municipis catalans i que va servir per escollir les comarques on es desenvoluparan els projectes pilot.

En la segona fase es va fer un anàlisi detallat de les comarques, d'acord amb l'estudi i les problemàtiques relacionades amb el despoblament, que podrien permetre estudiar la implementació dels projectes pilot. S'hi van fer entrevistes als representants dels consells comarcals, entitats i agents socioeconòmics. Aquestes tres comarques van ser el Pallars Jussà, les Garrigues i el Bages.

I ara el projecte està en la tercera fase, en la qual s’ha obert la convocatòria pública per escollir tres propostes pilot que s’implementaran aquest 2021. S’ha fet partícips els municipis i consells comarcals per tal que proposin iniciatives i projectes que han d’anar destinats a serveis d’atenció a les persones i orientats a millorar la qualitat de vida contribuint a evitar el despoblament. Així, es preveu escollir projectes nous relacionats amb l’atenció a la gent gran, activació d’habitatges buits, eines digitals vinculades a l’atenció de les persones, solucions ocupacionals per a joves o projectes de promoció econòmica que fomentin l’arrelament al territori. Els tres projectes pilot s'implementaran en els municipis que hagin presentat la proposta seleccionada.

La FTBG finançarà el 50% dels tres projectes escollits, als quals es preveu destinar 70.000 euros. Està previst que a mitjans d’abril es facin púbics els tres projectes seleccionats pel jurat format per tècnics de l’ACM i la FTBG i representants de la Fundació Pi i Sunyer i l’ARCA.

Actualment, a Catalunya hi ha 488 municipis amb menys de 1.000 habitants (representen el 51,5% dels municipis), que només concentren el 2,56% de la població catalana i són els més afectats pel despoblament. A més, també  hi ha 38 municipis de més de 1.000 habitants que en els darrers 20 anys han perdut població.

BASES DE LA CONVOCATÒRIA DE LA 3A FASE