IniciActualitat › L’ACM participa a l’Assemblea d’Alcald...

L’ACM participa a l’Assemblea d’Alcaldes i Alcaldesses per la pau on s'aprova una Declaració coincindint amb l’entrada en vigor del Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears

22 gener de 2021

La vicepresidenta de l’ACM i alcaldessa d’Anglès, Àstrid Desset, ha participat aquest 22 de gener a la 3a Assemblea de la Xarxa d’alcaldes i alcaldesses per la pau, coincidint amb l’entrada en vigor del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears de les Nacions Unides. Així, s'ha aprovat una declaració conjunta en aquest sentit, amb la qual s’urgeix als estats amb armes nuclears a comprometre’s amb el procés de desarmament. També s’insta a tots els municipis de Catalunya a aprovar aquesta moció conjunta i a treballar conjuntament per a encoratjar els països  a què es comprometin amb el desarmament nuclear.

El passat, 24 d’octubre del 2020, Nacions Unides va aconseguir la ratificació de més de 50 països del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears de les Nacions Unides. Gràcies a aquests més de 50 països, avui entra en vigor el tractat que consolidarà la prohibició de les armes nuclears, químiques i biològiques, 75 anys després que s’utilitzessin per primera vegada. Una “fita molt important per la pau, que marca un inici per a la pau de les ciutats”, tal i com ha afirmat l’alcalde de Granollers i president de la xarxa, Josep Mayoral. Àustria i Irlanda són els dos únics estats europeus signants. De les cinc potències nuclears, i membres permanents del Consell de Seguretat, és a dir, els Estats Units, el Regne Unit, Rússia, la Xina i França, cap d'elles ha signat l'acord per dur a terme aquest instrument. L'Estat espanyol, tampoc ha ratificat el tractat.

L’Assemblea també ha aprovat el Pla d’Acció per aquest any 2021, destacant-ne cinc línies de treball, alineades amb el pla de treball de la secció mundial i europea, i alhora amb l’objectiu de consolidar la xarxa catalana a través d’un pla anual d’activitats, enfortir una estratègia de comunicació i desenvolupar i implementar agendes locals de pau i per fer front a les violències urbanes, entre d’altres accions. Finalment, també s’ha aprovat la renovació del seu consell executiu amb la incorporació de l’alcaldessa de Calella, l’alcalde de Flix i l’alcalde d’Igualada.

La Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya, va néixer l’any 2014, amb el suport de l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Diputació de Barcelona, amb l’objectiu de fomentar la cultura de pau en tots els aspectes de la vida ciutadana, promoure el desarmament i, especialment, l’eliminació total de les armes nuclears. Actualment, la secció catalana d’Alcaldes per la Pau està formada per més de 200 municipis, compromeses a incloure en les seves agendes la promoció de la cultura de pau. L’actual president és l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral.