IniciActualitat › L’ACM participa en el Consell d’alcaldes...

L’ACM participa en el Consell d’alcaldes del Pla d’Urgell per compartir propostes i inquietuds per fer front a la reactivació socioeconòmica

01 juny de 2020
  • Lluís Soler: "Posarem en marxa, de forma immediata, noves eines per ajudar al municipalisme i al territori en la reactivació socioeconòmica, l'emergència climàtica i la qualitat de vida".

  • Els 16 municipis del Pla d’Urgell fan ús de la Central de Compres de l’ACM per adquirir productes i serveis amb economia d’escala i estalvi de procediments

 

L’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) va iniciar, el passat divendres, les trobades virtuals amb tots els alcaldes i alcaldesses del país, en el marc dels Consells d’Alcaldia, per mantenir un intercanvi d’impressions, consensuar necessitats i prioritzar polítiques per promoure la reactivació socioeconòmica dels municipis. Així, el president de l’ACM, Lluís Soler, la secretària general, Joan Ortega, i el secretari general adjunt, Sergi Penedès, han participat telemàticament al consell d’alcaldia del Pla d’Urgell, aquest vespre, presidit per Rafael Panadés, alcalde del Poal.

La idea és recórrer tot el territori, encara que ara hagi de ser a través de videoconferència, per conèixer les inquietuds dels alcaldes i alcaldesses i liderar propostes i iniciatives que puguin ajudar a la gestió i l’enorme esforç que estan fent els electes locals a causa de la crisi de la Covid-19. 

El president de l’ACM, Lluís Soler, ha manifestat que “posarem en marxa, de forma immediata, noves eines per ajudar al municipalisme i al territori en la reactivació socioeconòmica, l'emergència climàtica i la qualitat de vida”

En aquest sentit, ha avançat als alcaldes del Pla d’Urgell que l’ACM ha reorientat les prioritats del Pla de Mandat 2020-2024 per ajudar “encara més” als municipis. Així, es planteja prioritzar l’agenda rural per donar suport al territori i la creació de nous serveis d’assessorament a través d’oficines tècniques en matèria de gestió territorial, econòmica, o contractació pública.

A nivell de serveis diversos ens locals del Pla d’Urgell han rebut assessorament jurídic i tècnic durant aquest 2020 a través de l’ACM amb consultes relatives a normativa, gestió de la Covid-19 i 34 tècnics i electes de la comarca han participat en accions formatives plantejades des de l’entitat municipalista. Cal destacar que el 100% dels 16 municipis del Pla d’Urgell són usuaris de la Central de Compres de l’ACM, que ofereix l’opció de contractar 14 productes i serveis de forma agregada, estalviant procediments i amb avantatges econòmics. Els productes més usats són:

  • el subministrament elèctric
  • l’adquisició de paper d’oficina
  • desfibril·ladors elèctrics.

Un total de 19 ens en fan ús (16 ajuntaments, el Consell Comarcal i 2 ens depenents). A més durant la gestió de l’emergència de la Covid-19, l’ACM va lliurar gratuïtament als municipis de la comarca:

  • 355 mascaretes tèxtils
  • 980 mascaretes quirúrgiques
  • 1.960 guants
  • 20 mascaretes FFP2.

I també va afavorir la compra agregada de 1.100 mascaretes FFP2 a 3 municipis i al Consell Comarcal del Pla d’Urgell.

L’ACM té previst seguir amb les trobades territorials amb alcaldes i alcaldesses per mantenir les sinergies amb els màxims representants i coneixedors dels municipis catalans.

Vídeo sobre el Pla de Mandat ACM 2020-2024