IniciActualitat › L'ACM participa en un estudi per preveu...

L'ACM participa en un estudi per preveure l'impacte de la Covid-19 en els serveis socials dels municipis

11 maig de 2020

L'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) col·labora en un estudi que pretén conèixer l'impacte de la Covid-19 en els serveis socials dels municipis. Aquesta investigació està liderada per la Fundació iSocial i l'Intelligence Data Science and Artificial INtelligence Research Center de la Universitat Politècnica de Barcelona (UPC). Porta per nom 'INESS-COVID19' i pretén detectar les vulnerabilitats de la població en els propers mesos i aportar elements de decisió que permetin les 104 àrees bàsiques de serveis socials fer-hi front.

L'anàlisi parteix de la base que les conseqüències del Coronavirus també seran "devastadores" des del punt de vista social i apareixeran necessitats socials noves. Els primers resultats de l’estudi es preveu que es puguin presentar a principis de setembre.

L'estudi farà servir un plantejament innovador basat en mecanismes d’obtenció ràpida de dades a partir de processos participatius que involucraran experts en serveis socials i ciutadania. Es tracta d'una metodologia mixta que combina tècniques de ciència de les dades, gestió del coneixement i intel·ligència artificial, i que permetrà aportar elements de suport a l’elaboració de polítiques en aquesta matèria. L'objectiu de l’estudi és aportar llum sobre com s’han de començar a preparar els serveis socials dels ajuntaments i els consells comarcals davant d’aquest nou escenari.

L’estudi INESS-COVID19 compta també amb la col·laboració i participació de la Generalitat, la Federació de Municipis de Catalunya i la Diputació de Barcelona, i ha estat finançat pel Centre de Cooperació al Desenvolupament de la UPC en el marc de la convocatòria extraordinària que va obrir el mes d’abril amb motiu de l’emergència generada per la crisi del coronavirus.