IniciActualitat › L’ACM participa en el Projecte d’investi...

L’ACM participa en el Projecte d’investigació I+D+I sobre Menors i Joves Migrats Sols

05 novembre de 2019

Aquest dimarts s’ha donat el tret de sortida al projecte d’investigació I+D+I sobre Menors i Joves Migrats amb una jornada titulada ‘Adolescentes y jóvenes migrantes no acompañados: vidas en tránsito. Diagnóstico, comunidad y participación’.

Aquest projecte, coordinat per la Universitat de Barcelona, es realitza en els nou territoris de l’Estat espanyol amb més incidència del fenomen produït per l’arribada de menors i joves migrats sols. En total són 7 comunitats autonòmes, entre elles Catalunya.

Aquest projecte és una oportunitat per incidir plenament en l'estratègia estatal d’acollida i integració d’aquest col·lectiu, ja que investigadors catalans hi participen.

Els objectius del projecte són:

  • Conèixer l'evolució del fenomen dels Menors Migrants No Acompanyats des del 2010 fins a l'actualitat en comunitats autònomes d'Espanya amb més incidència del fenomen.
  • Detectar els models d'intervenció i dels circuits d'atenció existents.
  • Identificar les necessitats específiques dels Menors Migrats sols  des de l'òptica dels protagonistes i dels professionals.
  • Construir un Itinerari d'Atenció Integral i un programa d'intervenció social i educativa d'inclusió dels adolescents i joves migrats sols a Espanya.

La UB va convidar a la ACM a participar en aquesta Investigació participativa, construint col·lectivament l’actualització del coneixement  del fenomen,  un itinerari d’atenció integral i un programa d’intervenció social i educativa amb aquest col·lectiu de menors i joves. Per això, l’ACM va acceptar la invitació i pretén, conjuntament amb els ens locals implicats, col·laborar en els espais de participació. El món local sempre ha tingut en compte l’urgència del fenomen i té molt present que cal vetllar pels drets de la ciutadania i buscar corresponsabilitats entre administracions i agents implicats.

Així, des de l’ACM es participa en els grups de discussió de professionals, en les jornades de formació i de retorn dels resultats i en els grups de treball.