IniciActualitat › L’ACM participarà per primer cop en el Co...

L’ACM participarà per primer cop en el Consell Polític del l'organisme mundial del Congrés de Governs Locals Units (CGLU)

14 novembre de 2020

El president de l’ACM i alcalde de Deletebre, Lluís Soler, i la vicepresidenta de l’ACM i alcaldessa de l’Anglès, Àstrid Desset, formaran part dels Consells Polítics de l’organisme mundial on hi ha representades més de 240.000 ciutats i regions del món, el Congrés de Governs Locals Units (CGLU).

Més en concret, el president Soler formarà part del Consell Polític de Governança territorial multinivell i finançament sostenible. La vicepresidenta Desset ho farà en el Consell Polític sobre el Dret a la Ciutat i Territoris Inclusius.

Soler i Desset compartiran debats amb alcaldes i alcaldesses de ciutats com Bogotà, Lampedusa, Lisboa, Utrecht, Johannesburg, així com altres entitats municipalistes d’arreu del món. En representació catalana, també han estat nomenats, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, l’alcaldessa de l’Hospitalet del Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, la tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, i l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart,

La composició dels Consells Polítics s’escull en el marc de Consell Mundial de la CGLU, l’organisme principal de l’organització, i qui decideix la política d’aquesta. El Consell Mundial es va celebrar aquest divendres 13 de novembre de manera telemàtica.

El Consell Polític sobre Governança territorial i multinivell, té com a prioritat per aquest proper any 2021, abordar l’agenda rural-urbana i la governança territorial com a motor d’igualtat i de la recuperació verda. També tindrà com a objectiu, generar recomanacions per al diàleg i la governança multinivell en el període posterior al Covid, al Fòrum mundial de ciutats intermèdies que es celebrarà el primer semestre del 2021.

El Consell Polític sobre el Dret a la Ciutat i Territoris Inclusius, tindrà com a objectiu  millorar el canvi en la narrativa sobre la mobilitat i la migració, així com seguir contribuint a un canvi de paradigma i passar del concepte de ciutadania al de veïns i veïnes més enllà de les fronteres.

La CGLU, presidit per Mohamed Boudra, Alcalde de Alhucemas, és l’organització mundial, amb seu a Barcelona, per a representar i defensar els interessos de tots els tipus de governs locals i regionals, promoure els seus valors, objectius i interessos, a través de la cooperació entre els diferents governs locals. Va néixer el 2004 i representa a més de 240.000 ciutats, regions i metròpolis, més de 175 associacions de governs locals i regionals, representant a més de 5 bilions de persones (70% de la població mundial), i estant presents a 140 estats (dels 193 de Nacions Unides).

Entre d’altres tasques, la CGLU facilita el treball de la Global Task Force de Gobiernos Locales y Regionales, que reuneix més de 30 xarxes a nivell internacional i porta a terme activitats conjuntes de projmoció en relació a processos de polítiques internacionals o l'agenda del canvi climàtic o els Objectius de Desenvolupament Sostenible.