IniciActualitat › L’ACM reclama més ambició per afrontar ...

L’ACM reclama més ambició per afrontar la manca d’habitatge social en la proposició de llei catalana per a l’ús dels immobles que gestiona SAREB

jona_ortega_compareixença_sareb
18 abril de 2023

La secretària general de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Joana Ortega, ha comparegut aquest dimarts 18 d’abril davant la Comissió d’Economia i Hisenda del Parlament de Catalunya amb relació a la tramitació, per tràmit d’urgència, per presentar al Congrés dels Diputats una proposició de Llei per garantir el retorn social del rescat bancari del 2012.

La proposició de llei pretén que un percentatge dels actius de la SAREB, entitat pública creada el 2012 per gestionar i vendre els actius immobiliaris tòxics de les entitats financeres, estiguin a disposició del dret de tanteig i retracte de l’administració. És a dir, puguin adquirir de forma preferent habitatges provinents de processos d’execució hipotecària per tal de destinar-los a polítiques actives d’habitatge. Ortega ha valorat positivament la proposta normativa, ja que “compartim plenament l’objectiu”, però ha matisat que la SAREB “s’ha convertit només en un operador més del mercat immobiliari, sense cap mena de control ni transparència, d’esquena a les necessitats socials i amb manca de relació permanent amb els ens locals”.

La proposició de llei planteja una sèrie de modificacions legislatives del règim jurídic i els Estatuts de la SAREB per possibilitar que aquest organisme públic pugui realitzar cessions de domini dels seus actius a l’administració pública. En concret, la cessió d’un 30% dels seus immobles al lloguer social per a la creació d’un fons social d’habitatge. Actualment, la SAREB disposa a Catalunya de 13.499 habitatges, molts dels quals es podrien destinar a habitatge social. 

Des de l’ACM, però, es creu que calen solucions més ambicioses per afrontar la manca d’habitatge social, tant de compra com de lloguer. “En l’habitatge ens trobem en una situació límit, i no entenem que es limiti l’obligació que s’imposa a SAREB per cedir un percentatge del 30% dels seus immobles al lloguer social”, ha dit Joana Ortega. I ha insistit que “disposar de la totalitat del parc d’habitatge que té en propietat la SAREB i posar-ho a disposició de polítiques públiques de caire social, hauria de ser l’objectiu de qualsevol iniciativa parlamentària”.

Per l’Associació Catalana de Municipis en la proposició de llei també falta un finançament estructural i “ambiciós”, ja que la proposta només parla de facilitar l’ús de recursos propis o superàvit dels ens locals. Ortega ha destacat que “caldria fer un estudi amb el món local per conèixer la realitat i les condicions en les quals es troben els immobles”. L’entitat municipalista considera que caldria establir estratègies clares que ajudin a posar a l’abast dels ens locals els immobles i habitatges que gestiona SAREB per fomentar l’habitatge social. En aquest sentit, s’ha posat sobre la taula la necessitat de finançament i ha recordat que els ajuntaments, els últims anys, han hagut d’assumir moltes despeses. Per això, ha aprofitat per tornar a reclamar una Llei de governs i finances locals

Des de l’ACM es reclama que els plantejaments s’han de fer des d’una visió territorial i, per tant, comptant amb el coneixement i la proximitat de les administracions locals, les més properes a la ciutadania.